Шешељ: Због књига хоће поново да ми суде у Хагу

Танјуг, Агенције
Шешељ: Због књига хоће поново да ми суде у Хагу

БЕОГРАД - Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да Трибинал у Хагу хоће поново да му суди због његових књига.

-Одлучио сам да све хашке документе из мојих предмета објавим, већ сам објавио око 50 књига докумената - казао је Шешељ је испред Специјалног суда за ратне злочине у Београду.

Шешељ је навео да је, што се њега тиче, суђење у Хагу правоснажно завршено и да само он има право на захтјев за ревизију.

Казао је да је његов мотив да пише књиге са хашким документима био да "то остане за историју", а упитан да ли је прекршио неки закон или пропис објављивањем докумената, одговорио да "постоје правилници у Хагу по којима су заштићени подаци заштићених свједока".

-То не може вечно да важи. Важи док траје суђење, а када се суђење заврши, они све те сведоке могу да ставе у камион и воде да их сакрију. Нисам угрозио никада ни једног сведока. Док је код Хардинаја 20 ликвидирано, код мене ниједан ни шамар није добио  - рекао је Шешељ.

Он је додао да неће дозволити да му плијене књиге.

-Спремају велики процес. Ако се ја наљутим, баш ће имати велики процес - казао је Шешељ и додао да он више "нигде не иде добровољно, а да неће ићи ни његови сарадници Вјерица Радета и Петар Јоцић".

Упитан шта очекује од евентуалног процеса, Шешељ је рекао "нову комедију".

Српска радикалне странка (СРС) саопштила је јуче да ће Тужилаштво Хашког трибунала данас у Специјалном тужилаштву за ратне злочине у Београду саслушати Шешеља због тога што је у својим књигама објавио имена заштићених свједока и повјерљивих докумената.

Шешељ је, међутим, одбио да буде саслушан, јер, како је рекао, његовој правној савјетници Вјерици Радети нису дозволили да уђе с њим.

Шешељ је по изласку из зграде суда казао да није пристао да буде саслушан, јер су му рекли да Радета не може да уђе с њим, већ послије њега и да им је поруку пренео стражар.

-Без правног саветника Вјерице Радете нећу да будем саслушаван - рекао је Шешељ.

Он је казао да „постоји документ од нашег тужилалаштва да се дозвољава улазак Вјерици Радети и мом адвокату“.
 

Позив за саслушање у мају ове године, осим Шешељу, стигао је и бившим и садашњим члановима СРС Љиљани Михајловић, Огњену Михајловићу, Миљану Дамјановићу, Мирољубу Игњатовићу, Марини Ристић, Марини Рагуш и Немањи Шаровићу.

Шешељ је правоснажном пресудом Хашког трибунала из 2018. године осуђен на десет година затвора због подстицања прогона, депортације и присилног расељавања и премјештања Хрвата у војвођанском селу Хртковци, 1992. године, али је казну одслужио током боравка у притвору од 2003. до 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана