Šešelj: Zbog knjiga hoće ponovo da mi sude u Hagu

Tanjug, Agencije
Šešelj: Zbog knjiga hoće ponovo da mi sude u Hagu

BEOGRAD - Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da Tribinal u Hagu hoće ponovo da mu sudi zbog njegovih knjiga.

-Odlučio sam da sve haške dokumente iz mojih predmeta objavim, već sam objavio oko 50 knjiga dokumenata - kazao je Šešelj je ispred Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Šešelj je naveo da je, što se njega tiče, suđenje u Hagu pravosnažno završeno i da samo on ima pravo na zahtjev za reviziju.

Kazao je da je njegov motiv da piše knjige sa haškim dokumentima bio da "to ostane za istoriju", a upitan da li je prekršio neki zakon ili propis objavljivanjem dokumenata, odgovorio da "postoje pravilnici u Hagu po kojima su zaštićeni podaci zaštićenih svjedoka".

-To ne može večno da važi. Važi dok traje suđenje, a kada se suđenje završi, oni sve te svedoke mogu da stave u kamion i vode da ih sakriju. Nisam ugrozio nikada ni jednog svedoka. Dok je kod Hardinaja 20 likvidirano, kod mene nijedan ni šamar nije dobio  - rekao je Šešelj.

On je dodao da neće dozvoliti da mu plijene knjige.

-Spremaju veliki proces. Ako se ja naljutim, baš će imati veliki proces - kazao je Šešelj i dodao da on više "nigde ne ide dobrovoljno, a da neće ići ni njegovi saradnici Vjerica Radeta i Petar Jocić".

Upitan šta očekuje od eventualnog procesa, Šešelj je rekao "novu komediju".

Srpska radikalne stranka (SRS) saopštila je juče da će Tužilaštvo Haškog tribunala danas u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu saslušati Šešelja zbog toga što je u svojim knjigama objavio imena zaštićenih svjedoka i povjerljivih dokumenata.

Šešelj je, međutim, odbio da bude saslušan, jer, kako je rekao, njegovoj pravnoj savjetnici Vjerici Radeti nisu dozvolili da uđe s njim.

Šešelj je po izlasku iz zgrade suda kazao da nije pristao da bude saslušan, jer su mu rekli da Radeta ne može da uđe s njim, već poslije njega i da im je poruku preneo stražar.

-Bez pravnog savetnika Vjerice Radete neću da budem saslušavan - rekao je Šešelj.

On je kazao da „postoji dokument od našeg tužilalaštva da se dozvoljava ulazak Vjerici Radeti i mom advokatu“.
 

Poziv za saslušanje u maju ove godine, osim Šešelju, stigao je i bivšim i sadašnjim članovima SRS Ljiljani Mihajlović, Ognjenu Mihajloviću, Miljanu Damjanoviću, Miroljubu Ignjatoviću, Marini Ristić, Marini Raguš i Nemanji Šaroviću.

Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine, ali je kaznu odslužio tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana