Шешељ одбио да учествује у процесу

Танјуг
Шешељ одбио да учествује у процесу

Хаг - Треће суђење Војиславу Шешељу по оптужници за непоштовање суда експресно је завршено, након што је Шешељ одбио да изложи одбрану, преноси Танјуг.

Шешељ је одмах по почетку суђења, тврдећи да му суд крши процесна и статусна права, рекао судијама да могу одмах да донесу пресуду и најавио да ће уложити жалбу.

Пошто је Шешељу суд дао прилику да свједочи и изложи завршну ријеч коју је оптужени одбио, предсједавајући судија Стефан Трексел је суђење прогласио окончаним.

Шешељ је за непоштовање суда оптужен зато што је одбио више налога Трибунала да са своје интернет странице уклони четири књиге и друге документе у којима је открио идентитет заштићених свједока из главног процеса по оптужници за ратне злочине у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-1993.

Судија је данас Шешеља позвао да свједочи у своју одбрану, а да га нико не испитује, што је он одбио зато што Трибунал није прихватио да у судници буде његов референт за предмет Немања Шаровић.

Судије су одлучиле да је предмет сувише једноставан и да референт није потребан.

- Ви настављате да драстично кршите моја процесна права, којих ја нећу да се одрекнем ... Ни у једном процесу пред Хашким трибуналом није се десило да референт за предмет буде непотребан ... Можете одмах унијети у записник да је оптужени одбио да изнесе одбрану, зато што су му ускраћена основна права и све је готово - рекао је Шешељ.

Он је тврдио и да му је Трибунал “онемогућио да се брани”, као и да је суд “необјективан” зато што је у два претходна процеса због непоштовања суда као тужиоце ангажовао двоје “пријатеља суда” из Канаде, док њему не дозвољава да има референта за предмет.

Пресуду Шешељу, Трибунал ће изрећи накнадно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана