Шешељ: Не враћам се, нека ме хапсе

Агенције
Шешељ: Не враћам се, нека ме хапсе

Београд - Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаје при свему што је говорио од када се вратио у Београд.

"Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе", рекао је хашки оптуженик Шешељ за Новости и додао да се налази у сједишту радикала, те да обавља страначке послове.

Најавио је да ће послије подне бити у Бору, гдје ће, како каже, говорити на трибини СРС.

"Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе", навео је лидер радикала.

Шешељ каже да ће, ако му полиција дође на врата, морати да га износе, а за најновију одлуку Трибунала каже да је донијета на притисак из Београда, јер тврди да он за режим сада представља већ озбиљну претњу.

Он тврди и да ће држава морати да поштује временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду "пробати да оспори захтев Хага да се врати, јер су му у Холандији сва права угрожена".

"Ја сам Хашки трибунал победио. Они су ме противправно тамо држали 12 година. Прекршили су моје право на суђење у разумном року и уопште ме то не интересује", истакао је лидер радикала за агенцију Бета.

На питање Радио Београда зашто је Трибунал најприје одлучио да га привремено пусти, а сада тражи да се врати, каже да нема неко објашњење, јер се од када је у Србији, бави "опоравком странке".

У том је смислу поменуо да је рејтинг радикала увећан за двадесетак процената, због чега и одлуку Трибунала о његовом враћању тумачи као притисак режима у Београду, којем је, каже, постао "озбиљна претња". Жалбено вијеће Хашког трибунала затражило је данас од Претресног вијећа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, саопштио је данас Хашки трибунал.

Предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да је Трибунал наставио са "чудним и збуњујућим одлукама".

У Хагу био 12 година, пуштен због лошег здравственог стања

Лидер СРС се 12. новембра 2014, послије скоро 12 година, вратио у Србију, након што је пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања.

Он је био у притвору Хашког трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао.

Послије суђења које је почело у јесен 2007, пресуда је требало да буде изречена 30. октобра 2013, али је то одложено након што је Трибунал усвојио његов захтјев за изузеће судије Фредерика Хархофа, како је навео, због пристрасности.

Од тада траје упознавање новог судије Мадаје Нијанга с предметом, а предсједник Трибунала Теодор Мерон најавио је да ће то потрајати до средине 2015. године, након чега ће почети вијећање судија о пресуди

Судско вијеће Хашког трибунала донијело је 6. новембра 2014. одлуку да буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је трибуналу доставила гаранције за његово ослобођење.

Шешељ је одмах по повратку у Србију наставио политичке активности, а 24. марта, на дан бомбардовања он и његове присталице су на митингу испред зграде Генералштаба палили заставе NATO, ЕУ и Косова.

Шешељ је тада поручио да су се радикали окупили да демонстрирају своје "немирење" са злочиначким NATO и земљама које су бомбардовале Србију и своје "не" уласку Србије у ЕУ и режиму у Србији. Он је позвао присталице СРС да "где год виде NATO војнике, да их гађају камењем јајима и трулим парадајзом".

Томе је претходила Шешељева претња да ће дан након годишњице од убиства премијера Зорана Ђинђића послати свог замjеника Небојшу Шаровића да пободе "глогов колац" у његов гроб.

"Политика" је прије неколико дана објавила да ће због рака на дебелом цријеву Шешељ ових дана кренути на третман хемиотерапијом, наводећи да је то одлука петочланог конзилијума који брине о његовом здрављу, а потврдио је шеф љекарског тима Милован Бојић.

Предложено је 12 тура хемиотерапије, као што је првобитно било планирано у болници у Холандији. Шешељ је у Хагу добио једну терапију, јер је одбио да цитостатике прима у посебном затворском бункеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана