Сенат добио оптужницу за опозив Трампа, Бајден сматра да неће бити опозван

Танјуг
Сенат добио оптужницу за опозив Трампа, Бајден сматра да неће бити опозван

ВАШИНГТОН- Представнички дом америчког Конгреса предао је Сенату оптужницу за опозив бившег америчког предсједника Доналда Трампа, због тога што је својим говором подстакао присталице на упад и смртоносни напад на Капитол хилу почетком јануара.

Деветоро демократа из Представничког дома, у улози тужилаца, прошло је синоћ кроз Конгрес ходницима кроз које су се кретали демонстранти 6. јануара, носећи оптужницу према Сенату, преноси Ројтерс.

По доласку у салу Сената, заступник Џејми Раскин, демократа из државе Мериленд прочитао је оптужницу.

- Доналд Џ. Трамп извршио је кривично дело и прекршај јер је подстакао насиље против владе САД - рекао је Рискин.

Да Трамп био осуђен осудио потребна је двотрећинска већина у Сенату, а с обзиром на то да је то тијело подељено на 50 републиканаца и 50 демократа, 17 републиканаца би морало да се окрене против Трампа и гласа за пресуду "крив", под условом да све демократе, као блок, гласају исто тако, против бившег предсједника, наводи ВОА.

Док је Рискин читао оптужницу било је присутно 30 демокарата и само тројица републиканаца: лидер већине у Сенату Мич Меконел и сенатори Мит Ромни и Роџер Маршал.

Предсједник САД Џо Бајден оценио је да у Сенату неће бити довољно гласова да би се изгласао опозив.

Бајден је изразио гледиште да 17 сенатора из редова Републиканске странке, колико је потребно да би се уз све демократске гласове изгласао опозив у Сенату, неће гласати против бившег америчког предсједника, преноси CNN.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана