Senat dobio optužnicu za opoziv Trampa, Bajden smatra da neće biti opozvan

Tanjug
Senat dobio optužnicu za opoziv Trampa, Bajden smatra da neće biti opozvan

VAŠINGTON- Predstavnički dom američkog Kongresa predao je Senatu optužnicu za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, zbog toga što je svojim govorom podstakao pristalice na upad i smrtonosni napad na Kapitol hilu početkom januara.

Devetoro demokrata iz Predstavničkog doma, u ulozi tužilaca, prošlo je sinoć kroz Kongres hodnicima kroz koje su se kretali demonstranti 6. januara, noseći optužnicu prema Senatu, prenosi Rojters.

Po dolasku u salu Senata, zastupnik Džejmi Raskin, demokrata iz države Merilend pročitao je optužnicu.

- Donald Dž. Tramp izvršio je krivično delo i prekršaj jer je podstakao nasilje protiv vlade SAD - rekao je Riskin.

Da Tramp bio osuđen osudio potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, a s obzirom na to da je to tijelo podeljeno na 50 republikanaca i 50 demokrata, 17 republikanaca bi moralo da se okrene protiv Trampa i glasa za presudu "kriv", pod uslovom da sve demokrate, kao blok, glasaju isto tako, protiv bivšeg predsjednika, navodi VOA.

Dok je Riskin čitao optužnicu bilo je prisutno 30 demokarata i samo trojica republikanaca: lider većine u Senatu Mič Mekonel i senatori Mit Romni i Rodžer Maršal.

Predsjednik SAD Džo Bajden ocenio je da u Senatu neće biti dovoljno glasova da bi se izglasao opoziv.

Bajden je izrazio gledište da 17 senatora iz redova Republikanske stranke, koliko je potrebno da bi se uz sve demokratske glasove izglasao opoziv u Senatu, neće glasati protiv bivšeg američkog predsjednika, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana