Селаковић: У Хрватској се фашизам јавно манифестује

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оштро је данас реаговао на текст "Хрватска између три мини фашизма" у хрватском листу "Експрес" који је на насловној страни објавио фотографију предсједника Србије, премијера Мађарске и победнице недавних избора у Италији са доцртаним брковима Адолфа Хитлера.

"Држава у којој неонацисти постављају табле у Јасеновцу, у којој је забрањена ћирилица, у којој улице и тргови носе имена усташких идеолога и терориста, која се храни ксенофобијом и страхом од сусједа, има највише разлога да се плаши саме себе и унутрашњег екстремизма", саопштио је Селаковић.

Он је оцијенио да анализа "Хрватска између три мини фашизма" потврђује колики је ниво лицемерја и самообмане у дјелу хрватског друштва.

Према ријечима шефа српске дипломатије, "неспорно је да у Хрватској постоје и они који се труде да негују антифашистичку традицију, међутим они би, пре него што крену да доцртавају Хитлерове брчиће на портрете председника Србије, унука жртве јасеновачког усташког нацизма, и највиших државних званичника Мађарске и Италије, и требало да се позабаве питањем како је могуће да у 21. веку хрватска омладина парадира Миланом уз фалангистичке поздраве и повике „за дом спремни“, саопштио је МСП.

"Ко су родитељи тих младих људи, у каквим су школама они научени да то чине, и какво је то друштво у којем фашизам није само тајно опредељење или маргинална појава, већ нешто што се јавно и масовно манифестује, не само у хрватским градовима, већ и на улицама других држава? То су питања на која ''Експрес'' и друге хрватске новине треба да дају одговор пре него што се острве на Србију, Мађарску или неког трећег", навео је Селаковић.

"Уосталом, треба да знају да све особе са доцртаним Хитлеровим брчићима само могу да учине популарнијим у Хрватској", додао је Селаковић.

Земља у којој се леве и десне политичке снаге надмећу у, како је рекао, екстремизму и кокетирању са усташтвом треба да се погледа у огледало и излечи сопствене друштвене проблеме и противречности пре него што олако крене да лепи етикете комшијама.

"Не може се из Блајбурга позивати на антифашизам, јер оно што ниче из семена мржње неминовно и рађа мржњу, параноје и страх од свега различитог", закључио је министар спољних послова Србије.

Хрватски лист "Експрес" је на насловној страни данас објавио фотографију предсједника Србије Александра Вучића, мађарског премијера Виктора Орбана и вјероватно будуће премијерке Италије Ђорђе Мелони с доцртаним Хитлеровим брковима, уз наслов "Хрватска између три мини фашизма".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана