Selaković: U Hrvatskoj se fašizam javno manifestuje

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković oštro je danas reagovao na tekst "Hrvatska između tri mini fašizma" u hrvatskom listu "Ekspres" koji je na naslovnoj strani objavio fotografiju predsjednika Srbije, premijera Mađarske i pobednice nedavnih izbora u Italiji sa docrtanim brkovima Adolfa Hitlera.

"Država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu, u kojoj je zabranjena ćirilica, u kojoj ulice i trgovi nose imena ustaških ideologa i terorista, koja se hrani ksenofobijom i strahom od susjeda, ima najviše razloga da se plaši same sebe i unutrašnjeg ekstremizma", saopštio je Selaković.

On je ocijenio da analiza "Hrvatska između tri mini fašizma" potvrđuje koliki je nivo licemerja i samoobmane u djelu hrvatskog društva.

Prema riječima šefa srpske diplomatije, "nesporno je da u Hrvatskoj postoje i oni koji se trude da neguju antifašističku tradiciju, međutim oni bi, pre nego što krenu da docrtavaju Hitlerove brčiće na portrete predsednika Srbije, unuka žrtve jasenovačkog ustaškog nacizma, i najviših državnih zvaničnika Mađarske i Italije, i trebalo da se pozabave pitanjem kako je moguće da u 21. veku hrvatska omladina paradira Milanom uz falangističke pozdrave i povike „za dom spremni“, saopštio je MSP.

"Ko su roditelji tih mladih ljudi, u kakvim su školama oni naučeni da to čine, i kakvo je to društvo u kojem fašizam nije samo tajno opredeljenje ili marginalna pojava, već nešto što se javno i masovno manifestuje, ne samo u hrvatskim gradovima, već i na ulicama drugih država? To su pitanja na koja ''Ekspres'' i druge hrvatske novine treba da daju odgovor pre nego što se ostrve na Srbiju, Mađarsku ili nekog trećeg", naveo je Selaković.

"Uostalom, treba da znaju da sve osobe sa docrtanim Hitlerovim brčićima samo mogu da učine popularnijim u Hrvatskoj", dodao je Selaković.

Zemlja u kojoj se leve i desne političke snage nadmeću u, kako je rekao, ekstremizmu i koketiranju sa ustaštvom treba da se pogleda u ogledalo i izleči sopstvene društvene probleme i protivrečnosti pre nego što olako krene da lepi etikete komšijama.

"Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam, jer ono što niče iz semena mržnje neminovno i rađa mržnju, paranoje i strah od svega različitog", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Hrvatski list "Ekspres" je na naslovnoj strani danas objavio fotografiju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mađarskog premijera Viktora Orbana i vjerovatno buduće premijerke Italije Đorđe Meloni s docrtanim Hitlerovim brkovima, uz naslov "Hrvatska između tri mini fašizma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana