Селаковић: Српска културна и духовна баштина у понижавајућем положају

Срна
Селаковић: Српска културна и духовна баштина у понижавајућем положају

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, да су објекти Српске православне цркве изложени бројним физичким нападима и указао на избјегавање Приштине да примјени договорене обавезе.

Селаковић је истакао да се српска културна и духовна баштина на простору Косова и Метохије налази у понижавајућем положају, укључујући и четири споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска - Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија.

Он је указао да је Манастир Високи Дечани најчешће нападани објекат културне баштине на Косову и Метохији.

- Уместо решења за проблем угрожености српске баштине, која је и вредан део европског хришћанског наслеђа, Приштина је реаговала негацијом проблема и тврдњом да је самопроглашено Косово оаза верске толеранције и мултикултуралности. Таквим приступом Приштине српска културна баштина се додатно угрожава - рекао је Селаковић.

Он је рекао да је читав случај прерастао у потпуни апсурд, тиме што је невладина организација која себе назива Савјет за заштиту људских права и слобода, иначе блиска политичким структурама у Приштини, прошлог викенда затражила да се против игумана Манастира Дечани Саве Јањића покрене истрага због ратних злочина.

Селаковић је обраћање започео протестом због истицања заставе самопроглашеног Косова у позадини представнице Приштине Донике Гервале, истичући да се ради о поновљеном непоштовању правила процедуре рада Савјета безбједности УН.

Сједница Савета безбедности УН о Космету одвија се у видео-формату због пандемије настављена је данас након краткотрајног прекида, насталог ради одржавања консултација иза затворених врата.

Засједање је било прекинуто након што је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Приштине промјени или уклони заставу самопроглашеног Косова.

Савјет безбједности УН разматра данас извјештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

Шеф Унмика Захир Танин изјавио је да је дијалог са Београдом основа напретка, која “мора доћи изнутра” и да то морају схватити политичари у Приштини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана