Селаковић: Снажно сузбити амбиције на стварању "Велике Албаније"

Срна
Селаковић: Снажно сузбити амбиције на стварању "Велике Албаније"

БЕОГРАД/БЕРЛИН - Београд очекује снажно и недвосмислено дјеловање партнера на сузбијању амбиције власти у Приштини и Тирани о стварању "велике Албаније", изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић у обраћању Одбору за ЕУ њемачког Бундестага.

Селаковић је упозорио да забрињавају све бројније активности које синхронизовано и отворено спроводе власти у Приштини и Тирани на реализацији ове идеје.

"То је претња не само за Србију, већ и за стабилност читавог региона. Неопходно је да сви заједно схватимо озбиљност и дугорочност претње којој је наш регион изложен од промотера пројекта жвелике Албанијеж", рекао је Селаковић, који је започео званичну посјету Берлину.

Он је истакао да Србија, чији је спољнополитички приоритет пуноправно чланство у ЕУ, остаје посвећена дијалогу са Приштином под окриљем Уније, али да је проблем у овом процесу недостатак повјерења.

Селаковић је рекао да резултат дијалога са Приштином треба да буде компромисно, одрживо рјешење, прихватљиво за обје стране и у интересу свих - и Срба и Албанаца.

Он је навео да ће Србија инсистирати да Приштина испуни своје обавезе и да се формира Заједница српских општина, јер то значи бољи и безбједнији живот за Србе на простору Космета, као и да ће настоји да очува и своје православно културно насљеђе, које је од немјерљивог значаја за цијело хришћанство.

Селаковић је указао да је питање Косова и Метохије тема од највећег значаја, не само за Србију, већ и за очување мира и стабилности цијелог региона, пренио је РТС.

Он је додао да је пуноправно чланство у ЕУ један од кључних спољнополитичких приоритета и стратешки циљ свих влада Србије у протеклих 20 година, укључујући и актуелну.

"Наш став је јасан - желимо пуноправно чланство у Унији и потребна нам је ваша помоћ како бисмо окончали и убрзали процес приступања", нагласио је Селаковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана