Selaković: Snažno suzbiti ambicije na stvaranju "Velike Albanije"

Srna
Selaković: Snažno suzbiti ambicije na stvaranju "Velike Albanije"

BEOGRAD/BERLIN - Beograd očekuje snažno i nedvosmisleno djelovanje partnera na suzbijanju ambicije vlasti u Prištini i Tirani o stvaranju "velike Albanije", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u obraćanju Odboru za EU njemačkog Bundestaga.

Selaković je upozorio da zabrinjavaju sve brojnije aktivnosti koje sinhronizovano i otvoreno sprovode vlasti u Prištini i Tirani na realizaciji ove ideje.

"To je pretnja ne samo za Srbiju, već i za stabilnost čitavog regiona. Neophodno je da svi zajedno shvatimo ozbiljnost i dugoročnost pretnje kojoj je naš region izložen od promotera projekta žvelike Albanijež", rekao je Selaković, koji je započeo zvaničnu posjetu Berlinu.

On je istakao da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem Unije, ali da je problem u ovom procesu nedostatak povjerenja.

Selaković je rekao da rezultat dijaloga sa Prištinom treba da bude kompromisno, održivo rješenje, prihvatljivo za obje strane i u interesu svih - i Srba i Albanaca.

On je naveo da će Srbija insistirati da Priština ispuni svoje obaveze i da se formira Zajednica srpskih opština, jer to znači bolji i bezbjedniji život za Srbe na prostoru Kosmeta, kao i da će nastoji da očuva i svoje pravoslavno kulturno nasljeđe, koje je od nemjerljivog značaja za cijelo hrišćanstvo.

Selaković je ukazao da je pitanje Kosova i Metohije tema od najvećeg značaja, ne samo za Srbiju, već i za očuvanje mira i stabilnosti cijelog regiona, prenio je RTS.

On je dodao da je punopravno članstvo u EU jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina, uključujući i aktuelnu.

"Naš stav je jasan - želimo punopravno članstvo u Uniji i potrebna nam je vaša pomoć kako bismo okončali i ubrzali proces pristupanja", naglasio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana