Селаковић: Не уводимо санкције Русији, али је приоритет бржи пут у ЕУ

Срна
Селаковић: Не уводимо санкције Русији, али је приоритет бржи пут у ЕУ

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да се Србија труди да потпуно самостално доноси одлуке које се тичу њене судбине и да не уводи санкције Руској Федерацији, али је да њен приоритетан циљ бржи европски пут.

"Не уводимо санкције Руској Федерацији, али оно што је наш приоритетан циљ јесте бржи европски пут да бисмо променили друштво, ојачали владавину права, да бисмо привлачили што више инвестиција, да бисмо били неко ко озбиљно држи финансијску дисциплину у јавним финансијама у тренутку када то не можете да нађете готово ни у једној држави у Европи", рекао је Селаковић за РТС.

Селаковић је додао да ће Запад тражити да Србија призна самопроглашено Косово, како би могли да кажу руском предсједнику Владимиру Путину да нема правног преседана.

"Запад на одређени начин води политику која иде ка томе. Борићемо се да она не иде у том смеру, борићемо се свим дипломатским и политичким средствима, борићемо се још јаче", наводи Селаковић.

Он је истакао да Србија тврди да је направљен преседан који ће бити коришћен и напоменуо да о томе говори на основу разговара које је имао са многим министрима дипломатије из Латинске Америке, АФрике, Азије "који су свесни тога".

"Морамо да се боримо за наше интересе на Косову и Метохији, интересе државе Србије за интересе српског народа. Не знам да ли се у овом периоду од 23 године држава у дужем временском периоду борила успешније него у ових десет година, а да нам је маневарски простор неупоредиво гори", напомиње Селаковић.

Он је нагласио да Београд неће сједити везаних руку и ногу и ћутати и да ће се борити на сваки могући начин.

"Свако ко мисли да ћемо на брутално кршење и Вашингтонског и Бриселског споразума седети скрштених руку, вара се, нећемо!", поручио је Селаковић и додао да ће се активирати свака могућа политика одбране интереса државе Србије и српског народа на Косову и Метохији.

Селаковић је рекао да би 16. маја требало да присуствује радном ручку у Бриселу поводом одржавања Савјета за спољне послове ЕУ на коме ће западни Балкан бити главна тема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана