Selaković: Ne uvodimo sankcije Rusiji, ali je prioritet brži put u EU

Srna
Selaković: Ne uvodimo sankcije Rusiji, ali je prioritet brži put u EU

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se Srbija trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine i da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, ali je da njen prioritetan cilj brži evropski put.

"Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj jeste brži evropski put da bismo promenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi", rekao je Selaković za RTS.

Selaković je dodao da će Zapad tražiti da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo, kako bi mogli da kažu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da nema pravnog presedana.

"Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borićemo se da ona ne ide u tom smeru, borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borićemo se još jače", navodi Selaković.

On je istakao da Srbija tvrdi da je napravljen presedan koji će biti korišćen i napomenuo da o tome govori na osnovu razgovara koje je imao sa mnogim ministrima diplomatije iz Latinske Amerike, AFrike, Azije "koji su svesni toga".

"Moramo da se borimo za naše interese na Kosovu i Metohiji, interese države Srbije za interese srpskog naroda. Ne znam da li se u ovom periodu od 23 godine država u dužem vremenskom periodu borila uspešnije nego u ovih deset godina, a da nam je manevarski prostor neuporedivo gori", napominje Selaković.

On je naglasio da Beograd neće sjediti vezanih ruku i nogu i ćutati i da će se boriti na svaki mogući način.

"Svako ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku, vara se, nećemo!", poručio je Selaković i dodao da će se aktivirati svaka moguća politika odbrane interesa države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Selaković je rekao da bi 16. maja trebalo da prisustvuje radnom ručku u Briselu povodom održavanja Savjeta za spoljne poslove EU na kome će zapadni Balkan biti glavna tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana