Селаковић: Хрватска изашла из оквира политике ЕУ

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Министар спољних послова Никола Селаковић оцијенио је данас да је шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман јавно изреченом оцјеном да је признање једнострано проглашене независности „Косова“ од стране Србије неминовност, изашао из оквира званичне политике ЕУ, која је по том питању на статусно неутралним позицијама.

"Србија, упркос жељама хрватског министра, неће признати једнострано проглашену независност своје јужне покрајине, и за то има читав низ ваљаних разлога, а њени аргументи чврсто су засновани на међународном праву, на правно важећој Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, односно на темељним принципима на којима почивају савремени међународни односи", рекао је Селаковић.

Он је оцијенио да је позиција хрватске дипломатије по том питању противрјечна јер брани територијални интегритет и суверенитет Украјине, а истовремено Србији ускраћује иста права, што није, како је рекао, ни принципијелно ни добросусједски.

"Принципи међународног права морају бити универзални да би уопште били принципи, а свако одступање од правила и прихватање преседана заправо обесмишљава међународно право и руши његове темеље", поручио је шеф српске дипломатије.

Он додаје да је, управо због тога, све већи број земаља спреман да повуче признање самопроглашеном „Косову“ и изразио наду да ће тим путем поћи и Република Хрватска.

Грлић-Радман је у интервју за Албанијан пост оцијенио да су наредни мјесеци одлучујући за постизање споразума Београда и Приштине, и да је признање тзв. Косова од стране Србије „неминовност".

Грлић-Радман је додао да морају бити спроведени договори постигнути у Бриселу, укључујући и онај о Заједници српских општина, али, према његовој оцјени, ЗСО мора бити у складу са уставом тзв. Косова и "не смије имати овлашћења која угрожавају суверенитет и функционалност Косова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана