Selaković: Hrvatska izašla iz okvira politike EU

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocijenio je danas da je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman javno izrečenom ocjenom da je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ od strane Srbije neminovnost, izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama.

"Srbija, uprkos željama hrvatskog ministra, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi", rekao je Selaković.

On je ocijenio da je pozicija hrvatske diplomatije po tom pitanju protivrječna jer brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije, kako je rekao, ni principijelno ni dobrosusjedski.

"Principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopšte bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje", poručio je šef srpske diplomatije.

On dodaje da je, upravo zbog toga, sve veći broj zemalja spreman da povuče priznanje samoproglašenom „Kosovu“ i izrazio nadu da će tim putem poći i Republika Hrvatska.

Grlić-Radman je u intervju za Albanijan post ocijenio da su naredni mjeseci odlučujući za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, i da je priznanje tzv. Kosova od strane Srbije „neminovnost".

Grlić-Radman je dodao da moraju biti sprovedeni dogovori postignuti u Briselu, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština, ali, prema njegovoj ocjeni, ZSO mora biti u skladu sa ustavom tzv. Kosova i "ne smije imati ovlašćenja koja ugrožavaju suverenitet i funkcionalnost Kosova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana