Седам особа ухапшено због зеленашења и прања новца

Срна
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Седам лица ухапшено је у у Србији у наставку акције "Гнев" због сумње да су извршила више кривичних дјела у вези са зеленашењем и прањем новца, чиме су противправно присвојила 184.738.455 динара /око 1,6 милиона евра/.

Претресом станова и других просторија које користе осумњичени привремено је одузета имовина вриједна око 970.000 евра.

Одузето је око 5.268.000 динара /око 45.000 евра/, 29 аутомобила, два квада, скутер, чамац са кабином, ванбродски мотор и накит.

Ухапшени су осумњичени да су се у дужем периоду неовлаштено бавили трговином половних путничких, теретних и пловних возила и опреме, као и да су грађанима позајмљивали новац уз високу камату, а као залог узимали непокретности, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Они су потом, како се сумња, састављали уговоре о зајму и признанице и овјеравали их код одабраних јавних биљежника и адвоката да би касније, у случају невраћања зајмова, овјерена документа користили у различитим поступцима како би постали власници заложених непокретности.

Сумња се да су на тај начин стекли велики број непокретности, а на основу лажних купопродајних уговора са оштећенима постали су власници станова и кућа.

Осумњичени су новац стечен наплатом високих камата, као и располагањем преузетих непокретности, пласирали кроз нове зајмове, али и кроз различите видове инвестирања и стекли противправну имовинску корист од 184.738.455 динара.

Због сумње да су извршили кривично дјело прања новца ухапшени су С.Ћ. /44/, З.Б. /50/, Д. Б. /32/, В.Б. /29/, Р.Д. /68/, М.Д. /37/ и Н.Г. /54/, док се за једном особом трага.

С.Ћ. и Н.Г. осумњичени су и да су прекршили члан Закона о банкама и зеленаштву, а З.Б. и за недозвољену трговину.

Поднесене су двије допуне кривичних пријава против С.Н. /63/ и В.Д. /40/ који се налазе у притвору због основа сумње да су извршили кривична дјела прање новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана