Sedam osoba uhapšeno zbog zelenašenja i pranja novca

Srna
Foto: Printskrin

BEOGRAD- Sedam lica uhapšeno je u u Srbiji u nastavku akcije "Gnev" zbog sumnje da su izvršila više krivičnih djela u vezi sa zelenašenjem i pranjem novca, čime su protivpravno prisvojila 184.738.455 dinara /oko 1,6 miliona evra/.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina vrijedna oko 970.000 evra.

Oduzeto je oko 5.268.000 dinara /oko 45.000 evra/, 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit.

Uhapšeni su osumnjičeni da su se u dužem periodu neovlašteno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a kao zalog uzimali nepokretnosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

Oni su potom, kako se sumnja, sastavljali ugovore o zajmu i priznanice i ovjeravali ih kod odabranih javnih bilježnika i advokata da bi kasnije, u slučaju nevraćanja zajmova, ovjerena dokumenta koristili u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Sumnja se da su na taj način stekli veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist od 184.738.455 dinara.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pranja novca uhapšeni su S.Ć. /44/, Z.B. /50/, D. B. /32/, V.B. /29/, R.D. /68/, M.D. /37/ i N.G. /54/, dok se za jednom osobom traga.

S.Ć. i N.G. osumnjičeni su i da su prekršili član Zakona o bankama i zelenaštvu, a Z.B. i za nedozvoljenu trgovinu.

Podnesene su dvije dopune krivičnih prijava protiv S.N. /63/ i V.D. /40/ koji se nalaze u pritvoru zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela pranje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana