Савјет ЕУ усагласио преговарачки мандат са Европским парламентом о путовању без виза за грађане КиМ

Танјуг
Савјет ЕУ усагласио преговарачки мандат са Европским парламентом о путовању без виза за грађане КиМ

БРИСЕЛ- Савјет Европске уније и Европски парламент ће почети преговоре о укидању виза за грађане Косова и Метохије, одлучили су данас амбасадори земаља чланица ЕУ.

Према нацрту уредба омогућава носиоцима косовских пасоша да путују у ЕУ без визе на 90 дана у било ком периоду од шест мјесеци. Према ставу Савјета, безвизни режим би се примјењиивао од датума почетка рада Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС) који ЕУ уводи идуће године за грађане трећих земаља укључујући ту и Западни Балкан, а у сваком случају најкасније од 1. јануара 2024 године.

Савјет ЕУ сматра да је Приштина постигла значајан напредак у свим реформама за либерализацију визног режима, укључујући и област безбједности докумената, управљања границама и миграцијама, јавног реда и безбједности и основних права у вези са слободом кретања. На основу ове процене, Европска комисија је предложила да се укину визе за носиоце пасоша које издаје Приштина. 

“Изузеће од визног режима ће обезбиједити да регион Западног Балкана буде под истим визним режимом”, наглашава Савјет ЕУ и додаје да ће Комисија наставити да активно прати спровођење реформи, укључујући усклађивање визне политике, кроз механизам за либерализацију визног режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана