Savjet EU usaglasio pregovarački mandat sa Evropskim parlamentom o putovanju bez viza za građane KiM

Tanjug
Savjet EU usaglasio pregovarački mandat sa Evropskim parlamentom o putovanju bez viza za građane KiM

BRISEL- Savjet Evropske unije i Evropski parlament će početi pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.

Prema nacrtu uredba omogućava nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest mjeseci. Prema stavu Savjeta, bezvizni režim bi se primjenjiivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024 godine.

Savjet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbjednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbjednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja. Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština. 

“Izuzeće od viznog režima će obezbijediti da region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom”, naglašava Savjet EU i dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana