Шарчевић: Вјежбе на факултетима у Србији биће извођене уживо

Срна
Шарчевић: Вјежбе на факултетима у Србији биће извођене уживо

БЕОГРАД - Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић најавио је данас да ће о раду факултета, у условима вируса корона, почети конкретније да се разговора од сљедеће седмице, али да је извјесно да ће вјежбе бити организоване уживо.

Шарчевић је рекао да је сада концентрација на септембарском испитном року, указујући да почиње да се повећава број студената у домовима.

Он је на конференцији за новинаре Кризног штаба Владе Србије изјавио да ће сваки универзитетски град имати мјесто гдје ће се чекати резултати тестирања и гдје ће бити смјештени они са лакшим симптомима.

Шарчевић је додао да су за те намјене у Београду одређени привремена ковид болница у "Арени" и дио Студентског дома "Лола".

Он је напоменуо да, са аспекта вируса корона, од студената у домовима већи проблем праве они који су у приватном смјештају јер више излазе.

Шарчевић је потврдио да је планирано да настава за основце почне у школским клупама, уколико епидемиолошка ситуација то дозволи.

Он је навео да ће нижи разреди основних школа похађати наставу у пријеподневној смјени, а ученици виших разреда послије подне.

"Упоредо са часовима у школи планирано је да почне и настава на даљину за основце јер ће родитељима бити остављена могућност да бирају да ли ће децу да шаљу у школу или да оставе код куће", каже Шарчевић.

Према његовим ријечима, могућност да бирају имаће сви родитељи ученика основних школа, док ће се оцјењивање обављати искључиво у школи.

Шарчевић је рекао да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, од петог до седмог пет, а осми разред шест часова дневно.

Према његовим ријечима, између часова планирани су петоминутни одмори, а послије другог часа одмор од 15 минута.

Он је рекао и да ће након сваког блока наставе учионице морати да се дезинфикују, према препорукама које су припремили епидемиолози.

"Сва одељења у којима има више од 15 ученика делиће се на два дела - пола одељења долазиће од 8.00 до 11.00 часова, а друга половина од 11.00 часова", навео је Шарчевић.

Шарчевић је додао да ће ношење заштитне маске бити обавезно и за ђаке и за запослене у школама.

"Постоји препорука да деца док седе удаљена једна од других не носе маску, али када одговарају и када желе да учествују на часу морају да ставе маску", навео је он.

Он је рекао да родитељи неће моћи да улазе у школу, а комуникацију са наставницима обављаће онлајн.

Шарчевић је напоменуо да је за средње школе планирано да ученици седмицу дана прате наставу у школи, а затим седмицу дана од куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана