Šarčević: Vježbe na fakultetima u Srbiji biće izvođene uživo

Srna
Šarčević: Vježbe na fakultetima u Srbiji biće izvođene uživo

BEOGRAD - Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će o radu fakulteta, u uslovima virusa korona, početi konkretnije da se razgovora od sljedeće sedmice, ali da je izvjesno da će vježbe biti organizovane uživo.

Šarčević je rekao da je sada koncentracija na septembarskom ispitnom roku, ukazujući da počinje da se povećava broj studenata u domovima.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije izjavio da će svaki univerzitetski grad imati mjesto gdje će se čekati rezultati testiranja i gdje će biti smješteni oni sa lakšim simptomima.

Šarčević je dodao da su za te namjene u Beogradu određeni privremena kovid bolnica u "Areni" i dio Studentskog doma "Lola".

On je napomenuo da, sa aspekta virusa korona, od studenata u domovima veći problem prave oni koji su u privatnom smještaju jer više izlaze.

Šarčević je potvrdio da je planirano da nastava za osnovce počne u školskim klupama, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.

On je naveo da će niži razredi osnovnih škola pohađati nastavu u prijepodnevnoj smjeni, a učenici viših razreda poslije podne.

"Uporedo sa časovima u školi planirano je da počne i nastava na daljinu za osnovce jer će roditeljima biti ostavljena mogućnost da biraju da li će decu da šalju u školu ili da ostave kod kuće", kaže Šarčević.

Prema njegovim riječima, mogućnost da biraju imaće svi roditelji učenika osnovnih škola, dok će se ocjenjivanje obavljati isključivo u školi.

Šarčević je rekao da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, od petog do sedmog pet, a osmi razred šest časova dnevno.

Prema njegovim riječima, između časova planirani su petominutni odmori, a poslije drugog časa odmor od 15 minuta.

On je rekao i da će nakon svakog bloka nastave učionice morati da se dezinfikuju, prema preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

"Sva odeljenja u kojima ima više od 15 učenika deliće se na dva dela - pola odeljenja dolaziće od 8.00 do 11.00 časova, a druga polovina od 11.00 časova", naveo je Šarčević.

Šarčević je dodao da će nošenje zaštitne maske biti obavezno i za đake i za zaposlene u školama.

"Postoji preporuka da deca dok sede udaljena jedna od drugih ne nose masku, ali kada odgovaraju i kada žele da učestvuju na času moraju da stave masku", naveo je on.

On je rekao da roditelji neće moći da ulaze u školu, a komunikaciju sa nastavnicima obavljaće onlajn.

Šarčević je napomenuo da je za srednje škole planirano da učenici sedmicu dana prate nastavu u školi, a zatim sedmicu dana od kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana