Сарајево: У Клиничком центру више нема мјеста за заражене

Г.С.
Сарајево: У Клиничком центру више нема мјеста за заражене

САРАЈЕВО - Након данашње сједнице Владе и кризног штаба Кантона Сарајево, донесено је неколико одлука због повећаног броја заражених корона вирусом, између осталог да се у наредних седам дана формира карантин у Жељезничком школском центру у Бућа Потоку.

Простор Железничког школског центра би требало да има капацитет од 300-400 кревета, гдје ће бити смјештени пацијенти са лакшом клиничком сликом.

Како је речено, центар ће у у почетку моћи да прими око 100 пацијената, а капацитет ће проширивати у складу с потребама.

Осим тога, за теже обољеле пацијенте ће бити осигурано још 30 кревета у Општој болници поред нешто више од 90 кревета који се налазе у карантину на Подхрастовима.

Осим смјештајног капацитета, на сједници је било ријечи и о бољој координацији када је у питању кориштење брисева с циљем повећања броја тестирања, као и о прерасподијели медицинских радника у зависности од тога гдје су најпотребнији.

Након сједнице речено је да ће, уколико буде потребе, позивати и медицинске радника који су на Бироу за запошљавање.

Истакнуто је да је додатни проблем то што Кантон Сарајево тренутно нема министра здравља и што су директор Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) Себија Изетбеговић и директор ЈУ Дома здравља КС Мухамед Ахмић тренутно у изолацији и нису могли да учествују у доношењу одлука.

Данас није било ријечи о мјерама и потенцијалном пооштравању постојећих, али ће слиједеће седмице о томе одлучивати Кризни штаб Министарства здравља Кантона Сарајево.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана