Sarajevo: U Kliničkom centru više nema mjesta za zaražene

G.S.
Sarajevo: U Kliničkom centru više nema mjesta za zaražene

SARAJEVO - Nakon današnje sjednice Vlade i kriznog štaba Kantona Sarajevo, doneseno je nekoliko odluka zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, između ostalog da se u narednih sedam dana formira karantin u Željezničkom školskom centru u Buća Potoku.

Prostor Železničkog školskog centra bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta, gdje će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

Kako je rečeno, centar će u u početku moći da primi oko 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama.

Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Opštoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u karantinu na Podhrastovima.

Osim smještajnog kapaciteta, na sjednici je bilo riječi i o boljoj koordinaciji kada je u pitanju korištenje briseva s ciljem povećanja broja testiranja, kao i o preraspodijeli medicinskih radnika u zavisnosti od toga gdje su najpotrebniji.

Nakon sjednice rečeno je da će, ukoliko bude potrebe, pozivati i medicinske radnika koji su na Birou za zapošljavanje.

Istaknuto je da je dodatni problem to što Kanton Sarajevo trenutno nema ministra zdravlja i što su direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović i direktor JU Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić trenutno u izolaciji i nisu mogli da učestvuju u donošenju odluka.

Danas nije bilo riječi o mjerama i potencijalnom pooštravanju postojećih, ali će slijedeće sedmice o tome odlučivati Krizni štab Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana