САД напустиле одбор косовске агенције: “Амбасадори нису завјесе за прозоре”

Агенције
САД напустиле одбор косовске агенције: “Амбасадори нису завјесе за прозоре”

Приштина - Амбасада САД је попут Британаца повукла свог представника из косовске Агенције за поређење и верификацију имовине (АККВП).

Одлука је донијета након што је прије неколико мјесеци у одбор те агенције изабран Насер Шаља, бивши командант тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), којег представници дипломатских мисија у Приштини сматрају неквалификованим, пише приштинска Газета Еџпрес.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет саопштио је данас да је поднио оставку на чланство у одбору Агенције за поређење и верификацију имовину објавио је да је данас поднио оставку у одбору поменуте агенције, подсјетивши на став изнијет на дан када је Шаља изабран.

“САД су поднијеле оставку у Одбору косовске Агенције за поређење и верификацију имовине, као што је то учинила Велика Британија раније. Нећемо наставити да учествујемо јер руководство тог одбора служи личнијим и политичким интересима више него људима. Избор неквалификованих особа на владиним позицијама штети имиџу Косова и губи поверење народа”, написао је Коснет на Твитеру.

Раније је амбасадор захтијевао да се неквалификовани и они који заузму позиције кроз непотизам и клијентелизам уклоне из приштинских институција.

Коснет је и прије неколико мјесеци јавно затражио да Шаља поднесе оставку на ту функцију, али је косовски парламент ипак верификовао његов избор.

Претходно је британски амбасадор Рури ОжКонел изашао из одбора из истих разлога, оценивши тада да је именовање Шаље кршење Меморандума о разумијевање које су потписали та амбасада и косовски парламент.

Он је поздравио одлуку амбасаде САД која је слиједила његов пример и повукла се из АККВП, пренијело је Косово онлајн писање приштинске штампе.

Он је рекао да ће непотизам и корупција уништити Косово те да “косовски пријатељи” губе стрпљење.

Огласио се и њемачки амбасадор Кристијан Хелд који је на Твитеру навео да се на јавне позиције на Косову гледа као на “награду”.

Оцијенио је и да страни амбасадори не могу да буду третирани као “завјесе за прозоре”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана