SAD napustile odbor kosovske agencije: “Ambasadori nisu zavjese za prozore”

Agencije
SAD napustile odbor kosovske agencije: “Ambasadori nisu zavjese za prozore”

Priština - Ambasada SAD je poput Britanaca povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine (AKKVP).

Odluka je donijeta nakon što je prije nekoliko mjeseci u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska Gazeta Edžpres.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet saopštio je danas da je podnio ostavku na članstvo u odboru Agencije za poređenje i verifikaciju imovinu objavio je da je danas podnio ostavku u odboru pomenute agencije, podsjetivši na stav iznijet na dan kada je Šalja izabran.

“SAD su podnijele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi poverenje naroda”, napisao je Kosnet na Tviteru.

Ranije je ambasador zahtijevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam uklone iz prištinskih institucija.

Kosnet je i prije nekoliko mjeseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali je kosovski parlament ipak verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri OžKonel izašao iz odbora iz istih razloga, ocenivši tada da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumijevanje koje su potpisali ta ambasada i kosovski parlament.

On je pozdravio odluku ambasade SAD koja je slijedila njegov primer i povukla se iz AKKVP, prenijelo je Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

On je rekao da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo te da “kosovski prijatelji” gube strpljenje.

Oglasio se i njemački ambasador Kristijan Held koji je na Tviteru naveo da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na “nagradu”.

Ocijenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao “zavjese za prozore”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana