Руси заинтересовани за подршку развоју српске енергетике

Срна
Руси заинтересовани за подршку развоју српске енергетике

БЕОГРАД - Русија је заинтересована да пружи подршку развоју енергетске инфраструктуре у Србији, рекао је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко на састанку са министром рударства и енергетике Србије Дубравком Ђедовић.

Боцан-Харченко је изразио наду да ће енергетска сарадња бити настављена, те истакао да су руске компаније заинтересоване да учествују у реконструкцији енергетских објеката, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

Током разговора о сарадњи у области енергетике, Ђедовићева је нагласила да је Русија важан енергетски партнер Србије и да се у овим изазовним временима види значај изградње гасовода “Балкански ток”, који доприноси енергетској стабилности и безбједности Србије.

Она је рекла да је обезбијеђено стабилно снабијевање гасом за грађане и привреду, и са руским партнерима реализовано пуштање у рад Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, прве гасно-парне електране у Србији.

Електрана је намијењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије употребом природног гаса, једног од најчистијих горива, што је од великог значаја за енергетску безбједност с обзиром на то да је производња довољна за снабдијевање око 300.000 домаћинстава.

- Заједно радимо на ревитализацији хидроагрегата у хидроелектрани „Ђердап један“ и у овој години очекујемо комплетан завршетак радова који ће повећати снагу агрегата и значајно продужити радни век - истакла је Ђедовићева.

Она је додала да је за Владу најважније да је обезбијеђено сигурно снабдијевање домаћег тржишта нафтним дериватима, као и довољне количине сирове нафте за несметан рад рафинерије у Панчеву.

Ђедовићева је нагласила да је најважније да, без обзира на енергетску кризу са којом се бори Европа, грађани могу да рачунају на неометано снабдијевање свим нафтним дериватима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана