Rusi zainteresovani za podršku razvoju srpske energetike

Srna
Rusi zainteresovani za podršku razvoju srpske energetike

BEOGRAD - Rusija je zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko na sastanku sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović.

Bocan-Harčenko je izrazio nadu da će energetska saradnja biti nastavljena, te istakao da su ruske kompanije zainteresovane da učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Tokom razgovora o saradnji u oblasti energetike, Đedovićeva je naglasila da je Rusija važan energetski partner Srbije i da se u ovim izazovnim vremenima vidi značaj izgradnje gasovoda “Balkanski tok”, koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbjednosti Srbije.

Ona je rekla da je obezbijeđeno stabilno snabijevanje gasom za građane i privredu, i sa ruskim partnerima realizovano puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u Srbiji.

Elektrana je namijenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbjednost s obzirom na to da je proizvodnja dovoljna za snabdijevanje oko 300.000 domaćinstava.

- Zajedno radimo na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani „Đerdap jedan“ i u ovoj godini očekujemo kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti radni vek - istakla je Đedovićeva.

Ona je dodala da je za Vladu najvažnije da je obezbijeđeno sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

Đedovićeva je naglasila da je najvažnije da, bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdijevanje svim naftnim derivatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana