Рудар трчи хуманитарни маратон да помогне породицама погинулих колега

Анадолија
Ђорђе Живановић,
Foto: Анадолија | Ђорђе Живановић,

АЛЕКСИНАЦ– На годишњицу несреће у којој је у руднику „Соко“ прије годину погинуло осам рудара, њихов колега Ђорђе Живановић, који је као деветогодишњак 1998. године и сам изгубио оца у рударској несрећи, трчи хуманитарни маратон да прикупи помоћ за породице настрадалих колега.

Маратон под називом „Купи Ђолетове километре“ донацијама је подржало много хуманитараца, а неки то чине и на стази трчећи заједно са њим на траси од 42 километра или на појединим дионицама.

Окупили су се код управе Алексиначког рудника одакле  трче преко Алексинца и Сокобање до рудника „Соко“ код села Читлук.

-Драго ми је да су други маратонци дошли да се придруже акцији. Увек има добрих људи који се одазивају и жељни су да помогну. Време нам не иде на руку, али потрудићемо се да завршимо по плану за око пет до шест сати. Нас десетак ће бити на стази, моји другови ће се прикључити касније. Битно је да сви заједно завршимо оно што смо започели -  рекао је Ђорђе пред почетак маратона.

На овај подухват мотивисало га је то што је и сам, са непуних девет година, остао без оца који је страдао у руднику „Соко“ у великој несрећи у којој је погинуло 29 људи. Зато, каже, врло добро зна са чиме се суочавају породице колега настрадалих прошле године, а ово је његов покушај да им помогне.

-Нажалост, рударски живот је тежак. Много је тежак посао, десила се и та несрећа прошле године. Увек је страх присутан. Фокусирамо се да не дође до повреда зато што је посао веома опасан - говори Ђорђе.

Послије минута ћутања, хуманитарци су започели маратон.

Одговорност за несрећу, у којој је услед наглог изливања метана и гушења пре годину дана у руднику „Соко“ погинуло осам и повријеђено двадесет људи, још није утврђена.

Након што је алексиначко тужилаштво одбацило кривичну пријаву Министарства рударства и

Породице погинулих, у којима је очеве изгубило дванаесторо деце, траже и очекују правду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана