Rudar trči humanitarni maraton da pomogne porodicama poginulih kolega

Anadolija
Đorđe Živanović,
Foto: Anadolija | Đorđe Živanović,

ALEKSINAC– Na godišnjicu nesreće u kojoj je u rudniku „Soko“ prije godinu poginulo osam rudara, njihov kolega Đorđe Živanović, koji je kao devetogodišnjak 1998. godine i sam izgubio oca u rudarskoj nesreći, trči humanitarni maraton da prikupi pomoć za porodice nastradalih kolega.

Maraton pod nazivom „Kupi Đoletove kilometre“ donacijama je podržalo mnogo humanitaraca, a neki to čine i na stazi trčeći zajedno sa njim na trasi od 42 kilometra ili na pojedinim dionicama.

Okupili su se kod uprave Aleksinačkog rudnika odakle  trče preko Aleksinca i Sokobanje do rudnika „Soko“ kod sela Čitluk.

-Drago mi je da su drugi maratonci došli da se pridruže akciji. Uvek ima dobrih ljudi koji se odazivaju i željni su da pomognu. Vreme nam ne ide na ruku, ali potrudićemo se da završimo po planu za oko pet do šest sati. Nas desetak će biti na stazi, moji drugovi će se priključiti kasnije. Bitno je da svi zajedno završimo ono što smo započeli -  rekao je Đorđe pred početak maratona.

Na ovaj poduhvat motivisalo ga je to što je i sam, sa nepunih devet godina, ostao bez oca koji je stradao u rudniku „Soko“ u velikoj nesreći u kojoj je poginulo 29 ljudi. Zato, kaže, vrlo dobro zna sa čime se suočavaju porodice kolega nastradalih prošle godine, a ovo je njegov pokušaj da im pomogne.

-Nažalost, rudarski život je težak. Mnogo je težak posao, desila se i ta nesreća prošle godine. Uvek je strah prisutan. Fokusiramo se da ne dođe do povreda zato što je posao veoma opasan - govori Đorđe.

Poslije minuta ćutanja, humanitarci su započeli maraton.

Odgovornost za nesreću, u kojoj je usled naglog izlivanja metana i gušenja pre godinu dana u rudniku „Soko“ poginulo osam i povrijeđeno dvadeset ljudi, još nije utvrđena.

Nakon što je aleksinačko tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i

Porodice poginulih, u kojima je očeve izgubilo dvanaestoro dece, traže i očekuju pravdu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana