Специјалне јединице РОСУ на Јарињу и Брњаку почеле одузимaње таблица, Срби се окупљају на прелазима

ГС
Срби блокирали пролаз
Foto: Косово онлајн | Срби блокирали пролаз

ПРИШТИНА - Почело је одузимање таблица са ознакама са сjевера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање, јавља репортер РТС-а са административног прелаза Јариње.

Срби са сjевера Косова и Метохије блокирали су прелаз Јариње у оба смjера, а припадници Росу захтjевају од њих да се разиђу, преноси РТС.

Специјалне јединице косовске полиције РОСУ распоређене су од јутрос на два административна прелаза – Јарињу и Брњаку.

Како јавља репортер Косово онлајна са Јариња, велики број незадовољних грађана окупио се због појачаног присуства специјалних јединица Росу и најављеног успостављања реципроцитета од стране власти у Приштини за саобраћајне таблице са ознакама из централне Србије.

Они су зауставили саобраћај у обе коловозне траке, а специјалне јединице РОСУ траже од њих да се разиђу.

Грађани кажу да су дошли да мирно изразе своје незадовољство, а да су управо јединице РОСУ  прве блокирале пут и са дугим цијевима плаше грађане дуж читавог пута према Митровици.

 Специјалне јединице РОСУ јутрос су на административним прелазима Јариње и Брњак јутрос распоредиле 20 возила, од којих више од 10 блиндираних.

Косовска полиција потврдила је синоћ да се у близини администритивног прелаза Јариње постављају контејнери, наводећи да је циљ те акције побољшање инфраструктуре, односно услова за рад полицијских службеника.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је јуче да Аљбин Курти и власти у Приштини планирају да почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замјењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама.

-Представници Српске листе од јутрос инсистирају на међународне представнике да својом реакцијом „охладе усијане главе“ у Приштини како не би дошло до даље дестабилизације у јужној српској покрајини - изјавио је потпредсједник Српске листе Игор Симић, јавио је Танјуг.

Симић је рекао да од Приштине нису добили званични одговор зашто су од јутрос специјалне јединице РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње.

Истакао је да се тим једностраним потезом Приштине угрожава мир на сјеверу КиМ и да су десетине блиндираних возила и наоружаних специјалаца на административним прелазима „ударац на сваку спрску породицу“.

Симић каже да је циљ Приштине да се Србима онемогући нормaлно кретање и да им се одузму ознаке са српским регистарским таблицама.

Због таквог потеза Приштине, Симић каже да се на Брњаку окупило између 120 и 130 путничких возила и Срба, а на Јарињу више од 330 возила и више стотина грађана који су „бесни и огорчени и који негодују због те одлуке“.

Апеловао је на грађане да остану суздржани и да не реагују на провокације.

Нагласио је да се на тај начин Србима одузима право на слободно кретање и подсетио да све што је потребно за нормалан живот грађана на сјеверу КиМ долази из централне Србије - лијекови, храна, а више од 50 здравствених возила не може нормално да функционише и не могу да пруже адекватно лечење.

Симић је казао да се таквом одлуком и једостраним потезом Приштине крише сви споразуми из Брисела.

-Још немамо одговор Приштине, немамо реакције међународних представника, нарочито из ЕУ који су посредовали у дијалогу између Београда и Приштине и који су Србима гарантовали да ће кроз дијалог имати нормалан живот - рекао је Симић.

Истакао је да српска страна остаје при томе да се сви проблеми рјешавају разговором и договором.

Документ

У документу који је потписао министар унутрашњих послова Џељај Свечља наводи се сљедеће:

1. Обавезују сви који имају таблице српских ознака да добију пробне косовске таблице.

2. Снабдијевање са пробним таблицама се врши на свим прелазима.

3. Обавезују се возачи да пробне таблице поставе на потребна мјеста сприједа и позади возила.

4. Важење пробних таблица је 60 дана.

5. Такса за пробне таблице је 5 евра.

6. Странке ће бити снабдјевене са потврдом због увјерења о регистрацији возила.

7. Обавезују се Агенција за цивилну регистрацију и полиција Косова да имплементирају одлуку.

8. Одлука ступа на снагу даном потписивања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана