Specijalne jedinice ROSU na Jarinju i Brnjaku počele oduzimanje tablica, Srbi se okupljaju na prelazima

GS
Srbi blokirali prolaz
Foto: Kosovo onlajn | Srbi blokirali prolaz

PRIŠTINA - Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije blokirali su prelaz Jarinje u oba smjera, a pripadnici Rosu zahtjevaju od njih da se raziđu, prenosi RTS.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta od strane vlasti u Prištini za saobraćajne tablice sa oznakama iz centralne Srbije.

Oni su zaustavili saobraćaj u obe kolovozne trake, a specijalne jedinice ROSU traže od njih da se raziđu.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice ROSU  prve blokirale put i sa dugim cijevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

 Specijalne jedinice ROSU jutros su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih.

Kosovska policija potvrdila je sinoć da se u blizini administritivnog prelaza Jarinje postavljaju kontejneri, navodeći da je cilj te akcije poboljšanje infrastrukture, odnosno uslova za rad policijskih službenika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je juče da Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamjenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

-Predstavnici Srpske liste od jutros insistiraju na međunarodne predstavnike da svojom reakcijom „ohlade usijane glave“ u Prištini kako ne bi došlo do dalje destabilizacije u južnoj srpskoj pokrajini - izjavio je potpredsjednik Srpske liste Igor Simić, javio je Tanjug.

Simić je rekao da od Prištine nisu dobili zvanični odgovor zašto su od jutros specijalne jedinice ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Istakao je da se tim jednostranim potezom Prištine ugrožava mir na sjeveru KiM i da su desetine blindiranih vozila i naoružanih specijalaca na administrativnim prelazima „udarac na svaku sprsku porodicu“.

Simić kaže da je cilj Prištine da se Srbima onemogući normalno kretanje i da im se oduzmu oznake sa srpskim registarskim tablicama.

Zbog takvog poteza Prištine, Simić kaže da se na Brnjaku okupilo između 120 i 130 putničkih vozila i Srba, a na Jarinju više od 330 vozila i više stotina građana koji su „besni i ogorčeni i koji negoduju zbog te odluke“.

Apelovao je na građane da ostanu suzdržani i da ne reaguju na provokacije.

Naglasio je da se na taj način Srbima oduzima pravo na slobodno kretanje i podsetio da sve što je potrebno za normalan život građana na sjeveru KiM dolazi iz centralne Srbije - lijekovi, hrana, a više od 50 zdravstvenih vozila ne može normalno da funkcioniše i ne mogu da pruže adekvatno lečenje.

Simić je kazao da se takvom odlukom i jedostranim potezom Prištine kriše svi sporazumi iz Brisela.

-Još nemamo odgovor Prištine, nemamo reakcije međunarodnih predstavnika, naročito iz EU koji su posredovali u dijalogu između Beograda i Prištine i koji su Srbima garantovali da će kroz dijalog imati normalan život - rekao je Simić.

Istakao je da srpska strana ostaje pri tome da se svi problemi rješavaju razgovorom i dogovorom.

Dokument

U dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi se sljedeće:

1. Obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.

2. Snabdijevanje sa probnim tablicama se vrši na svim prelazima.

3. Obavezuju se vozači da probne tablice postave na potrebna mjesta sprijeda i pozadi vozila.

4. Važenje probnih tablica je 60 dana.

5. Taksa za probne tablice je 5 evra.

6. Stranke će biti snabdjevene sa potvrdom zbog uvjerenja o registraciji vozila.

7. Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da implementiraju odluku.

8. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana