Ронилац Жандармерије о трагедији на Ади Циганлији: Тинејџери који су се утопили скакали са понтона

ГС
Ронилац Жандармерије о трагедији на Ади Циганлији: Тинејџери који су се утопили скакали са понтона

БЕОГРАД - Двојица шеснаестогодишњих дјечака, који су се јуче утопили на Ади Циганлији, скакали су са понтона на мјесту које ни у сезони није предвиђено за купање, рекао је командир ронилачнког вода у ронилачкој јединици Жандамерије Марко Младеновић.

Он је апеловао на младе да то не раде, преноси Н1. Двојица тинејџера били су ученици Саобраћајне школе у Земуну и Техничке школе „Лола” у Железнику, па се претпоставља да су са друштвом славили крај школске године на Ади.

Они су не налазили на почетку Савског језера на Ади Циганлији, гдје иначе није дозвољено купање ни у сезони. Младеновић је истакао да је дежурна екипа на терен изашла чим је добила позив и да су тијела брзо извучена.

- Они су били на месту где кајакаши имају своје тренинге. Ту су скакали са неког понтона. Наше воде нису прозирне као море, не зна се шта је доле. Могу да се убоду, упадну у дубоку траву као што је случај вероватно био овде. У том случају настане паника и повуку један другог у воду - рекао је Младеновић - навео је Младеновић.

Истакао је да није познато да ли су младићи били под утицајем алкохола.

Младеновић је навео да МУП користи сваку прилику да преко медија и друштвених мрежа апелује на све грађане да се обрати пажња на дјецу поред воде и да не користе неуређена купалишта.

- Апелујемо на власнике сплавова, пловних објеката на рекама да се води рачуна о безбедности, да се користе заштитни прслуци и да се не улази у воду у алкохолисаном стању - напоменуо је Младеновић.

Шта треба радити када се неко дави

Младеновић је истакао да никако не треба ускакати у воду и помагати особи која се дави.

- Порука је да се никако не улази у воду, јер у тим ситуацијама када се неко бори за живот, он је склон да повуче другог са собом под воду. Наша препорука је да се или позове упомоћ или да се пружи неки чврсти предмет или уже на шта лице може или да се довуче до обале, али никако не улазити у воду за лицем које се дави - објаснио је Младеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана