Разматрање навода измијењене оптужнице против вођа терористичке ОВК

Srna
Foto: Arhiva

ПРИШТИНА- Пред Судским вијећем Специјализованих вијећа за Косово у Хагу у току је разматрање навода измијењене оптужнице по којој се четворица бивших вођа терористичке ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџепа Селими и Јакуп Краснићи терете да су починили ратне злочине у Гњилану у селима Будаково и Семетиште.

Специјализовано тужилаштво подигло је 29. априла измијењену оптужницу коју је одбрана четворице притворених бивших команданата ОВК назвала "измишљеном".

Одбрана је затражила да се докази који долазе из Србије узму у обзир по правилу 103 као ослобађајући доказ.

Они су навели случај "Панда" који се догодио 1998. године у Пећи у коме су убијена четворица српских младића, уз тврдњу да је тај случај илустрација манипулација које долазе из Србије.

Адвокат Кадрија Весељија, Бен Емерсон, затражио је да се сви "докази наведени у оптужници, а засновани на документацији коју је доставила Србија узму као ослобађајући".

Истовјетан став је изнио и Тачијев адвокат Грегори Кехое који је рекао да су сви "нови докази фабриковани у Србији", те да их треба третирати као ослобађајуће.

Одбарана оптужених је изнијела низ захтјева у вези протокола достављања документације што је одбио тужилац Алан Тигер, који је рекао да је одређивање рокова непотребно, те да ће доументација одбрани бити достављана у току кривичног поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана