Razmatranje navoda izmijenjene optužnice protiv vođa terorističke OVK

Srna
Foto: Arhiva

PRIŠTINA- Pred Sudskim vijećem Specijalizovanih vijeća za Kosovo u Hagu u toku je razmatranje navoda izmijenjene optužnice po kojoj se četvorica bivših vođa terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžepa Selimi i Jakup Krasnići terete da su počinili ratne zločine u Gnjilanu u selima Budakovo i Semetište.

Specijalizovano tužilaštvo podiglo je 29. aprila izmijenjenu optužnicu koju je odbrana četvorice pritvorenih bivših komandanata OVK nazvala "izmišljenom".

Odbrana je zatražila da se dokazi koji dolaze iz Srbije uzmu u obzir po pravilu 103 kao oslobađajući dokaz.

Oni su naveli slučaj "Panda" koji se dogodio 1998. godine u Peći u kome su ubijena četvorica srpskih mladića, uz tvrdnju da je taj slučaj ilustracija manipulacija koje dolaze iz Srbije.

Advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, zatražio je da se svi "dokazi navedeni u optužnici, a zasnovani na dokumentaciji koju je dostavila Srbija uzmu kao oslobađajući".

Istovjetan stav je iznio i Tačijev advokat Gregori Kehoe koji je rekao da su svi "novi dokazi fabrikovani u Srbiji", te da ih treba tretirati kao oslobađajuće.

Odbarana optuženih je iznijela niz zahtjeva u vezi protokola dostavljanja dokumentacije što je odbio tužilac Alan Tiger, koji je rekao da je određivanje rokova nepotrebno, te da će doumentacija odbrani biti dostavljana u toku krivičnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana