»Рама прети Вучићу македонским сценариом«

Агенције
»Рама прети Вучићу македонским сценариом«

Албански премијер Еди Рама мора да покуша да наговори српског премијера Александра Вучића да "окрене леђа" Москви и да "стане у ред за пријем у NATO".

 

То је став који је дан прије посјете председника Владе Србије Тирани изнио руски портал Регнум, уз напомену да ако се то догоди, антируски фронт ће добити веома важног и утицајнг балканског играча.

Регнум пише да у Београду не искључују да на Вучића у Тирани може бити извршен веома јак притисак, да му могу запретитии да ће му "направити македонску варијанту" и "подићи на ноге" онај дио јужне Србије гдје већину чине Албанци.

"Сада су спремни на борбу против Београда уз подршку косовских Албанаца на челу са садашњим министром спољних послова Косова Хашимом Тачијем. Он је утицајан човјек и велики друг албанског премијера. Тандем Рама–Тачи има један конкретан задатак – да Београд заувијек одбаци Косово", оцијењује се у анализи.

Регнум пише да се Рама сматра "главним спонзором 'косовског и албанског пројекта'".

"Он се активно залаже за пројект 'велике Албаније' и чини све да уједини под једном заставом све Албанце који живе у Србији, Македонији, Црној Гори и Грчкој. Он плаши и иритира Београд. Али, Брисел и Вашингтон тјерају српског премијера да развија односе са сусједима", наводи портал.

Регнум оцјењује да Рама "прецизно испуњава налоге својих покровитеља" Барака Обаме и Џозефа Бајдена, који су "одавно ставили под контролу већи дио бивше Југославије".

"Америци и ЕУ се потчињавају Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Македонија. Остала је само Србија, а и она је без Косова", пише портал и додаје да српски лидери желе да Србија уђе у ЕУ, али уз отворену сарадњу с Русијом. А то иритира Вашингтон, наводи се у анализи.

Регнум оцјењује да "многе америчке корпорације које финансирају и Тачија и Раму и македонског опозиционера Зорана Заева маштају да испод цијене купе природне ресурсе на Косову".

"Због тога се и организују обојене револуције и македонски мајдани", закључује портал.

Аутор наводи да Вучић има тежак задатак и да одлично разумије да ако жели да се одржи на власти и не поквари свој имиџ на Западу, мора да "вјешто маневрише" и у сопственој земљи.

Регнум пише да се у Београду питају да ли ће њемачка канцеларка Ангела Меркел доћи у Београд прије посјете Вучића Вашингтону или послије.

"Ако буде потребно да хитно обради Вучића, доћи ће веома брзо, а да ако буде потребно 'додатно убеђивање', послије разговора с Бајденом, онда тек у јуну", пише у тексту.

Портал наводи тврдње лидера радикала Војислава Шешеља да је ЦИА већ припремила план "Орао" - терористичке нападе у Београду с великим бројем жртава, а затим подизање Албанаца на југу Србије, по сценарију који је недавно био организован у Куманову.

"Вучићу могу да ставе ултиматум у Вашингтону: Ако хочеш да останеш на власти, прихвати наше услове и одбаци сарадњу с Русијом. Ако не послушаш, Србију чека 'македонска варијанта'", пише руски портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана