Раковић: СПЦ изашла у сусрет МПЦ и потврдила јој аутономију из 1959. године

Танјуг
Foto: Aрхива

БЕОГРАД - СПЦ је, на основу жеље и молбе Македонске православне цркве да успостави свој канонски аутономни статус установила да више нема препрека за канонско јединство, изашла у сусрет македонској јерархији и потврдила канонску аутономију македонске цркве из 1959, чиме су се Македонци вратили у поредак Српске православне цркве, протумачио је данашњу одлуку Сабора српске православне цркве, историчар Александар Раковић.

Раковић је за Тањуг тако прокоментарисао саопштење Сабора СПЦ, у коме се наводи да СПЦ прихвата за македонску цркву статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, који јој је додјељен још 1959. године.

"Нажалост, Македонска православна црква се 10. маја 2022. непотребно одрекла својих епархија у расијању и неколико стотина хиљада вјерника, што је од ње захтјевала Цариградска патријаршија.

Срећом, верујући македонски народ у расијању може убудуће своје духовне потребе да остварује под окриљем епархија СПЦ у дијаспори", навео је Раковић.

Такође, указао је да не постоји никаква аналогија између македонског случаја, као изузетка, са било чим другим на простору Српске православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана