Raković: SPC izašla u susret MPC i potvrdila joj autonomiju iz 1959. godine

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - SPC je, na osnovu želje i molbe Makedonske pravoslavne crkve da uspostavi svoj kanonski autonomni status ustanovila da više nema prepreka za kanonsko jedinstvo, izašla u susret makedonskoj jerarhiji i potvrdila kanonsku autonomiju makedonske crkve iz 1959, čime su se Makedonci vratili u poredak Srpske pravoslavne crkve, protumačio je današnju odluku Sabora srpske pravoslavne crkve, istoričar Aleksandar Raković.

Raković je za Tanjug tako prokomentarisao saopštenje Sabora SPC, u kome se navodi da SPC prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodjeljen još 1959. godine.

"Nažalost, Makedonska pravoslavna crkva se 10. maja 2022. nepotrebno odrekla svojih eparhija u rasijanju i nekoliko stotina hiljada vjernika, što je od nje zahtjevala Carigradska patrijaršija.

Srećom, verujući makedonski narod u rasijanju može ubuduće svoje duhovne potrebe da ostvaruje pod okriljem eparhija SPC u dijaspori", naveo je Raković.

Takođe, ukazao je da ne postoji nikakva analogija između makedonskog slučaja, kao izuzetka, sa bilo čim drugim na prostoru Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana