Радмановић, Дачић: Убрзано радити на иницијативи "мини-Шенген"

Срна
Радмановић, Дачић: Убрзано радити на иницијативи "мини-Шенген"

БЕОГРАД - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је данас да је важно убрзано радити на иницијативи "мини-Шенген", односно слободном протоку робе, људи и капитала у региону.

Радмановић је, након састанка са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем, оцијенио да би реализација те иницијативе представљала искорак ка стварању бољих односа у региону.

"Морамо радити убрзано да бисмо направили искорак који би био врло важан да нам се не би дешавале исхитрене одлуке и тешке реченице", навео је Радмановић на конференцији за новинаре са Дачићем.

О дешавањима између Београда и Подгорице у вези са амбасадорима, Радмановић је рекао да је и раније у региону било исхитрених одлука и тешких реченица, те да ипак све зависи од носилаца најодговорнијих функција у појединим земљама у региону.

Дачић је рекао да повлачење одлуке о протјеривању црногорског амбасадора у Београду Тарзана Милошевића представља потез добре воље Србије, која, како је нагласио, не жели да на такав начин рјешава проблеме.

Дачић је рекао да не би требало да се створи утисак да је Министарство спољних послова Србије погријешило одлуком о протјеривању Милошевића, будући да је Влада Црне Горе прогласила амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића за персону нон грата.

Он је нагласио да је Министарство спољних послова Србије донијело исправну одлуку, у складу са дипломатском праксом, те указао да предсједник Србије Александар Вучић сматра да односи са Подгорицом не треба да зависе од одлазеће администрације предсједника Црне Горе, већ да Београд треба да повуче потез у правцу јачања односа.

Дачић је истакао да Србија жели добре односе са свима у региону и да прошлост не може да се избрише, али се, како је нагласио, могу извући поуке и ићи напријед.

"Шта год да се догоди морамо да имамо заједничку будућност, јер сви живимо у истом региону", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана