Radmanović, Dačić: Ubrzano raditi na inicijativi "mini-Šengen"

Srna
Radmanović, Dačić: Ubrzano raditi na inicijativi "mini-Šengen"

BEOGRAD - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da je važno ubrzano raditi na inicijativi "mini-Šengen", odnosno slobodnom protoku robe, ljudi i kapitala u regionu.

Radmanović je, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, ocijenio da bi realizacija te inicijative predstavljala iskorak ka stvaranju boljih odnosa u regionu.

"Moramo raditi ubrzano da bismo napravili iskorak koji bi bio vrlo važan da nam se ne bi dešavale ishitrene odluke i teške rečenice", naveo je Radmanović na konferenciji za novinare sa Dačićem.

O dešavanjima između Beograda i Podgorice u vezi sa ambasadorima, Radmanović je rekao da je i ranije u regionu bilo ishitrenih odluka i teških rečenica, te da ipak sve zavisi od nosilaca najodgovornijih funkcija u pojedinim zemljama u regionu.

Dačić je rekao da povlačenje odluke o protjerivanju crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića predstavlja potez dobre volje Srbije, koja, kako je naglasio, ne želi da na takav način rješava probleme.

Dačić je rekao da ne bi trebalo da se stvori utisak da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pogriješilo odlukom o protjerivanju Miloševića, budući da je Vlada Crne Gore proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića za personu non grata.

On je naglasio da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donijelo ispravnu odluku, u skladu sa diplomatskom praksom, te ukazao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da odnosi sa Podgoricom ne treba da zavise od odlazeće administracije predsjednika Crne Gore, već da Beograd treba da povuče potez u pravcu jačanja odnosa.

Dačić je istakao da Srbija želi dobre odnose sa svima u regionu i da prošlost ne može da se izbriše, ali se, kako je naglasio, mogu izvući pouke i ići naprijed.

"Šta god da se dogodi moramo da imamo zajedničku budućnost, jer svi živimo u istom regionu", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana