Пуштени из притвора српски хакери које траже САД

Срна
Foto: Гов.рс

БЕОГРАД - Свих десеторо Нишлија чије изручење траже Сједињене Америчке Државе због сумње да су починили рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи у Тексасу, пуштено је да се бране са слободе.

Тројица осумњичених Кристијан Крстић, М.П. и Б.Р. пуштени су из притвора, док је осталима укинут кућни притвор уз електронски надзор, речено је Тањугу у одбрани окрвиљених.

Суд им је међутим, одредио мјеру забране напуштања боравишта и обавезно јављање полицији.

Ова одлука је услиједила након што је прошле седмице Европски суд за људска права донио привремену мјеру којом је препоручио нашој држави да одложи изручење осумњичених Нишлија САД, док тај суд не одлучи о представкама које ће том суду поднијети окривљени.

Датуми одлучивања Европског суда за сваког од окривљених по поменутим представкама су различити, али су махом послије 15. августа.

Иначе, у Србији је поступак екстрадиције у фази одлучивања министра правде о томе да ли ће дати сагласност на њихово изручење, пошто је већ донијета правоснажна судска одлука да су испуњене законске претпоставке за изрученје.

Свих 10 осумњичених противили су се изручењу, док је један од осумњичених Антоније Стојиљковић (32) из Ниша био сагласан са изручењем, па је његова екстрадиција реализована 4. фебруара.

САД и Србија имају закључен споразум о изручењу сопстевних држављана, а изручење Стојиљковића била је прва његова реализација.

У овом случају поред Стојиљковића, тужилаштво Сјеверног округа Тексас, САД, терети још 10 особа из Србије са пребивалиштем у Нишу да су у завјери преварили инвеститоре за износ од преко 70 милиона долара.

То су Ф. А. К, У. С, Н. К, А. СЕ, М. М, Н. Д. и Н. М, Кристијан Крстић, М.П. и Б.Р.

Према оптужници коју је саопштила амбасада САД у Београду, осумњичени се терете за дигиталну превару од 70 милиона долара, која је обухватила неколико континената, и била усмјерена и против америчких грађана и против странаца.

Оптужени су, како тврде тужиоци у Тексасу, учестовали у стварању и пласирању преко 20 лажних инвестиционих платформи, укључујући Опшнс Рајдер, Банк де Опшнс, Старт Опшнс, Драгон Мајнинг, БТЦ Мајнинг Фактори и Тринити Мајнинг.

Из својих база у Кини, Србији и другде, оптужени су, како се наводи, циљали инвеститоре широм планете, укључујући неколико на сјеверу Тексаса, наводећи их да “инвестирају” у бинарне опције и рударење криптовалута.

Они су на интернету продавали своје платформе за бинарне опције представљајући се као „лидер на свјетском тржишту бинарних опција” и хвалећи се просјечним профитом од улагања од 80 процената и обећавали рефундирање од 20 процената за сваки неуспјешан улог.

С друге стране, на платформама за рударење криптовалута тврдили су да инвеститори од њих могу „купити биткоине упола тржишне цијене” захваљујући њиховим ресурсима за трансакције који раде „нон стоп широм свијета”.

Оптужени су користили измишљене профиле, претежно женске, са именима и фотографијама службеника и директора непостојећих инвестиционих компанија и користећи чак лажна имена током видео конференција да би потенцијалне инвеститоре увјерили у легитимност фирме, наводи се у оптужници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана