Pušteni iz pritvora srpski hakeri koje traže SAD

Srna
Foto: Gov.rs

BEOGRAD - Svih desetoro Nišlija čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog sumnje da su počinili računarske prevare putem lažnih investicionih platformi u Teksasu, pušteno je da se brane sa slobode.

Trojica osumnjičenih Kristijan Krstić, M.P. i B.R. pušteni su iz pritvora, dok je ostalima ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, rečeno je Tanjugu u odbrani okrviljenih.

Sud im je međutim, odredio mjeru zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji.

Ova odluka je uslijedila nakon što je prošle sedmice Evropski sud za ljudska prava donio privremenu mjeru kojom je preporučio našoj državi da odloži izručenje osumnjičenih Nišlija SAD, dok taj sud ne odluči o predstavkama koje će tom sudu podnijeti okrivljeni.

Datumi odlučivanja Evropskog suda za svakog od okrivljenih po pomenutim predstavkama su različiti, ali su mahom poslije 15. avgusta.

Inače, u Srbiji je postupak ekstradicije u fazi odlučivanja ministra pravde o tome da li će dati saglasnost na njihovo izručenje, pošto je već donijeta pravosnažna sudska odluka da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje.

Svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju, dok je jedan od osumnjičenih Antonije Stojiljković (32) iz Niša bio saglasan sa izručenjem, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojiljkovića bila je prva njegova realizacija.

U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Sjevernog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zavjeri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

To su F. A. K, U. S, N. K, A. SE, M. M, N. D. i N. M, Kristijan Krstić, M.P. i B.R.

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmjerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na sjeveru Teksasa, navodeći ih da “investiraju” u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lider na svjetskom tržištu binarnih opcija” i hvaleći se prosječnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspješan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu „kupiti bitkoine upola tržišne cijene” zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade „non stop širom svijeta”.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora nepostojećih investicionih kompanija i koristeći čak lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uvjerili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana