Пуковник Зоран Бисерчић: "Миг" сигурно није полетио неисправан

Танјуг
Пуковник Зоран Бисерчић: "Миг" сигурно није полетио неисправан

БЕОГРАД – Српски пуковник у пензији Зоран Бисерчић изјавио је данас, поводом пада војног авиона "миг 21" јуче код Малог Зворника, у којем су погинула два пилота Војске Србије, да узроци те несреће могу бити различити, али да сигурно не може бити да је авион полетио неисправан.

- Узроци пада се утврђују, то раде врло стручне комисије. Увек се формирају две или више комисија. Који су могући узорци - могу бити квар авиона, може бити неки поступак, као и код саобраћајних несрећа. Сигурно не може бити да је авион полетео неиспараван - рекао је Бисерчић за ТВ Прва на питање да ли се из његовог искуства може рећи шта би могао да буде узрок трагедије, а шта никако није могло да буде разлог.

Он је навео да је статегијски приступ одржавање авиона које има неколико нивоа.

Истакао је да се авион одржава током цијеле године, а након 50 сати лета се раставља и мора бити извршен преглед, а око 20 људи мора да потпише преглед да би тај авион за употребу.

- Нама је превенција отказа тежиште. Није могуће планирати авион на ком није извршен преглед после употребе. Тај преглед је много сложенији после, него пре употребе. Врше се сложени радови, а само авион на ком је утврђено исправно стање после употребе, може да се користи и планира. Осам лица мора да потпише преглед - рекао је Бисерчић.

Истакао је да авион није стар, али и да авион може бити "исправан или неисправан".

- Што се тиче овог авиона, он је задњи у серији. Кад се ради ремонт и продужење временско, ради се о конструкцији, гледа се да ли има корозије... Тај временски ресурс је категорија која није толико битна на Западу - додао је Бисерчић.

Он је оцијенио и да не постоји људска грешка.

- Једноставно - сплет околности, деси се. Толико је ризичан посао да постоји хиљаду фактора. Пилот у слетању преко 3.000 погледа очима мора направити. Јако је ружно рећи грешка и људски фактор. Не може свако да лети на војном авиону - рекао је Бисерчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана