Pukovnik Zoran Biserčić: "Mig" sigurno nije poletio neispravan

Tanjug
Pukovnik Zoran Biserčić: "Mig" sigurno nije poletio neispravan

BEOGRAD – Srpski pukovnik u penziji Zoran Biserčić izjavio je danas, povodom pada vojnog aviona "mig 21" juče kod Malog Zvornika, u kojem su poginula dva pilota Vojske Srbije, da uzroci te nesreće mogu biti različiti, ali da sigurno ne može biti da je avion poletio neispravan.

- Uzroci pada se utvrđuju, to rade vrlo stručne komisije. Uvek se formiraju dve ili više komisija. Koji su mogući uzorci - mogu biti kvar aviona, može biti neki postupak, kao i kod saobraćajnih nesreća. Sigurno ne može biti da je avion poleteo neisparavan - rekao je Biserčić za TV Prva na pitanje da li se iz njegovog iskustva može reći šta bi mogao da bude uzrok tragedije, a šta nikako nije moglo da bude razlog.

On je naveo da je stategijski pristup održavanje aviona koje ima nekoliko nivoa.

Istakao je da se avion održava tokom cijele godine, a nakon 50 sati leta se rastavlja i mora biti izvršen pregled, a oko 20 ljudi mora da potpiše pregled da bi taj avion za upotrebu.

- Nama je prevencija otkaza težište. Nije moguće planirati avion na kom nije izvršen pregled posle upotrebe. Taj pregled je mnogo složeniji posle, nego pre upotrebe. Vrše se složeni radovi, a samo avion na kom je utvrđeno ispravno stanje posle upotrebe, može da se koristi i planira. Osam lica mora da potpiše pregled - rekao je Biserčić.

Istakao je da avion nije star, ali i da avion može biti "ispravan ili neispravan".

- Što se tiče ovog aviona, on je zadnji u seriji. Kad se radi remont i produženje vremensko, radi se o konstrukciji, gleda se da li ima korozije... Taj vremenski resurs je kategorija koja nije toliko bitna na Zapadu - dodao je Biserčić.

On je ocijenio i da ne postoji ljudska greška.

- Jednostavno - splet okolnosti, desi se. Toliko je rizičan posao da postoji hiljadu faktora. Pilot u sletanju preko 3.000 pogleda očima mora napraviti. Jako je ružno reći greška i ljudski faktor. Ne može svako da leti na vojnom avionu - rekao je Biserčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana