Просјечна брзина возова у Србији биће 100 километара на сат

Агенције
Просјечна брзина возова у Србији биће 100 километара на сат

Београд - Србија је рехабилитовала 500 километара пруга и просјечна брзина возова ће за двије и по године бити између 100 и 110 километара на сат, изјавила је јуче потпредсједница српске владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Такође, грађани ће од новембра 2021. године моћи да користе брзи воз на прузи Београд - Нови Сад, на којој ће брзина воза бити 200 километара на сат.

- Та деоница ће бити комплетно готова. Србија никад није имала брзу пругу. Железница мора да изгледа потпуно другачије. Постоји неколико линија које су сређене, али то није још увек довољно. Ресник - Ваљево деоницу смо завршили. За две и по године ћемо моћи да идемо брже, просечна брзина ће бити од 100 до 110 километара на сат - рекла је Михајловићева.

Истакла је да Србија није иста и да се развија, подсјећајући да је у претходне четири године у Србији изграђено око 300 километара аутопутева, те да је све то урађено великим и напорним радом.

- Све то говори о напретку. Напредак се гледа по броју путева. Аутопут се прави због грађана. Ми објашњавамо зашто градимо аутопут. То радимо због свих нас, а не због политичке партије - казала је она.

Како је рекла, када се ради инфраструктура, односно пут, ради се у односу на потребе региона или земље.

- Сваки аутопут је наилазио на критике. Да ли је то емотивна фрустрација тих људи... Ја не знам. Пут када се планира, он се планира са потребама земље. Србија је мала земља. Наша повезаност са регионом напредује због тога, а са њима нисмо били повезани до 2014, 2015. године, Са 300 километара које смо урадили вратили смо заинтересованост инвеститора да овде улажу - истакла је потпредсједница српске владе за српске медије.

Додала је да је сваки инфраструктурни пројекат исплатив и да је отварање нових аутопутева догађај важан за цијелу земљу.

- Свађање са аутопутем је много глупо. “Милош Велики” повезује Србију. Повезује наше људе. Отварањем овог аутопута чинимо много и за безбедност. Пут значи бољи живот - каже Михајловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана