Prosječna brzina vozova u Srbiji biće 100 kilometara na sat

Agencije
Prosječna brzina vozova u Srbiji biće 100 kilometara na sat

Beograd - Srbija je rehabilitovala 500 kilometara pruga i prosječna brzina vozova će za dvije i po godine biti između 100 i 110 kilometara na sat, izjavila je juče potpredsjednica srpske vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Takođe, građani će od novembra 2021. godine moći da koriste brzi voz na pruzi Beograd - Novi Sad, na kojoj će brzina voza biti 200 kilometara na sat.

- Ta deonica će biti kompletno gotova. Srbija nikad nije imala brzu prugu. Železnica mora da izgleda potpuno drugačije. Postoji nekoliko linija koje su sređene, ali to nije još uvek dovoljno. Resnik - Valjevo deonicu smo završili. Za dve i po godine ćemo moći da idemo brže, prosečna brzina će biti od 100 do 110 kilometara na sat - rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da Srbija nije ista i da se razvija, podsjećajući da je u prethodne četiri godine u Srbiji izgrađeno oko 300 kilometara autoputeva, te da je sve to urađeno velikim i napornim radom.

- Sve to govori o napretku. Napredak se gleda po broju puteva. Autoput se pravi zbog građana. Mi objašnjavamo zašto gradimo autoput. To radimo zbog svih nas, a ne zbog političke partije - kazala je ona.

Kako je rekla, kada se radi infrastruktura, odnosno put, radi se u odnosu na potrebe regiona ili zemlje.

- Svaki autoput je nailazio na kritike. Da li je to emotivna frustracija tih ljudi... Ja ne znam. Put kada se planira, on se planira sa potrebama zemlje. Srbija je mala zemlja. Naša povezanost sa regionom napreduje zbog toga, a sa njima nismo bili povezani do 2014, 2015. godine, Sa 300 kilometara koje smo uradili vratili smo zainteresovanost investitora da ovde ulažu - istakla je potpredsjednica srpske vlade za srpske medije.

Dodala je da je svaki infrastrukturni projekat isplativ i da je otvaranje novih autoputeva događaj važan za cijelu zemlju.

- Svađanje sa autoputem je mnogo glupo. “Miloš Veliki” povezuje Srbiju. Povezuje naše ljude. Otvaranjem ovog autoputa činimo mnogo i za bezbednost. Put znači bolji život - kaže Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana