Пропада хотел "Јагодина" са Титовом резиденцијом

Танјуг
Пропада хотел "Јагодина" са Титовом резиденцијом

ЈАГОДИНА, - Хотел "Јагодина" у центру града, у коме је резиденцију имао Јосип Броз Тито, а архитекта Милош Констатиновић из Београда добио награду за најбоље архитектинско рјешење у Србији 1979, не ради већ 15 година и видљиво пропада, Архитекте и грађевински стручњаци Јагодине тврде за Танјуг да је "бисер модерног градитељства", најљепши и највећи на "коридору 10", од Београда до Ниша, а да би сада за његов повратак у првобитно стање, иако како кажу "не знају право стање унутра", требало инвестирати два до два и по милиона евра.

Бивши руководилац хотела рекао је Танјугу да је осамдесетих година прошлог вијека, у хотелу одсједало годишње 26.000 само транзитних туриста из земаља садашње Европске уније, "на бази полупансиона, задржавали се један или два дана, а боравк су користили за посјету манастирима Поморавља, Ресаве и Левча".

Хотел има 156 соба, а собе, Титова резиденција и апартмани су на браон, зеленом, бијелом, љубичастом и плавом спрату, има конгресну дворани, банкет сале, пивницу, затворени базен, куглану, диско клуб, сауне, соларијум, посластичарницу...

"Тито резиденцију никада није користио, користили су је неки други високи финкционери Србије и Југославије, тог времена", каже саговорник Танјуга.

Агенција за приватизацију хотел је била продала београдском бизнисмену Миломиру Јоксимовићу за 72 милиона динара, са обавезом да купац инвестира 40 милиона динара.

Уговор је касније раскинула, јер Јоксимовић "није платио трећу рату из уговора, није одржао пословање и није поштовао социјални програм".

За његову куповини наводно су били заинтересовани и Руси.

У холу хотела, испред рецепције, осушила се "зелена оаза", пресахнуо водоскок, осушило цвијеће на терасама, а кроз прљава стакла не виде се ни некада бројни сликарски радови, таписерије, илустрације на зидовима...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана