Припадници Легије странаца чувају Макрона у Београду

Агенције
Припадници Легије странаца чувају Макрона у Београду

Београд - Пред долазак француског предсједника Емануела Макрона, 15. јула у Београд, послати су француски специјалци, а међу њима и припадници познате Легије странаца, који ће у сарадњи са српским колегама направити детаљан план обезбјеђења његове посјете.

Макрон наводно у Београд долази са око 100 француских припадника безбједности, наводе српски медији, и истичу да Француска има јаку обавјештајну службу ДГСЕ.

Провјеравају се све тачке на којима ће Макрон боравити и руте којима ће пролазити. Српски медији наводе и да ће током дводневне посјете француског предсједника бити ангажовано 4.000 до 5.000 српских полицајаца, уз припаднике специјалних јединица МУП, Војске Србије, БИА и ВОА.

Макрон ће највјероватније бити смјештен у хотелу “Хајат”, а улице којима гост из Француске буде пролазио биће затворене. Биће затворени и шахтови, на зградама ће бити снајперисти, а грађанима који станују на тим трасама биће наређено да затворе прозоре и навуку завјесе.

Посјета француског предсједника од изузетне је важности за Србију, јер он у Београд долази не само са политичким савјетницима, већ и са бројном делегацијом привредника.

Изузетно захтјевно тржиште Француске, које броји скоро 67 милиона становника и чија територија обухвата петину површине Европе, за Србију је значајан изазов, јер се преко Француске може обезбиједити већи извоз српских производа, не само у ту земљу, већ и у земље Магреба, односно у бивше француске колоније Мароко, Алжир, Тунис и Либију.

Директорка Сектора за међународне економске односе у Привредној комори Србије Јелена Јовановић истиче да има простора за унапређење привредне сарадње, а оно се крије се у сектору индустрије намјештаја, пољопривреди, ИТ и стартап технологијама. Компаније из Француске наводно већ су показале интересовање за пројекте везане за термоцентрале, изградњу малих хидроцентрала, али и за инвестирање у соларне и друге обновљиве видове енергије.

Инвестиције

Према званичним подацима, Француска је у протеклих девет година инвестирала око 1,5 милијарди евра у српску привреду.

Двије највеће инвестиционе концесије односе се на депонију Винча и аеродром “Никола Тесла” у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана