Pripadnici Legije stranaca čuvaju Makrona u Beogradu

Agencije
Pripadnici Legije stranaca čuvaju Makrona u Beogradu

Beograd - Pred dolazak francuskog predsjednika Emanuela Makrona, 15. jula u Beograd, poslati su francuski specijalci, a među njima i pripadnici poznate Legije stranaca, koji će u saradnji sa srpskim kolegama napraviti detaljan plan obezbjeđenja njegove posjete.

Makron navodno u Beograd dolazi sa oko 100 francuskih pripadnika bezbjednosti, navode srpski mediji, i ističu da Francuska ima jaku obavještajnu službu DGSE.

Provjeravaju se sve tačke na kojima će Makron boraviti i rute kojima će prolaziti. Srpski mediji navode i da će tokom dvodnevne posjete francuskog predsjednika biti angažovano 4.000 do 5.000 srpskih policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP, Vojske Srbije, BIA i VOA.

Makron će najvjerovatnije biti smješten u hotelu “Hajat”, a ulice kojima gost iz Francuske bude prolazio biće zatvorene. Biće zatvoreni i šahtovi, na zgradama će biti snajperisti, a građanima koji stanuju na tim trasama biće naređeno da zatvore prozore i navuku zavjese.

Posjeta francuskog predsjednika od izuzetne je važnosti za Srbiju, jer on u Beograd dolazi ne samo sa političkim savjetnicima, već i sa brojnom delegacijom privrednika.

Izuzetno zahtjevno tržište Francuske, koje broji skoro 67 miliona stanovnika i čija teritorija obuhvata petinu površine Evrope, za Srbiju je značajan izazov, jer se preko Francuske može obezbijediti veći izvoz srpskih proizvoda, ne samo u tu zemlju, već i u zemlje Magreba, odnosno u bivše francuske kolonije Maroko, Alžir, Tunis i Libiju.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović ističe da ima prostora za unapređenje privredne saradnje, a ono se krije se u sektoru industrije namještaja, poljoprivredi, IT i startap tehnologijama. Kompanije iz Francuske navodno već su pokazale interesovanje za projekte vezane za termocentrale, izgradnju malih hidrocentrala, ali i za investiranje u solarne i druge obnovljive vidove energije.

Investicije

Prema zvaničnim podacima, Francuska je u proteklih devet godina investirala oko 1,5 milijardi evra u srpsku privredu.

Dvije najveće investicione koncesije odnose se na deponiju Vinča i aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana