Премијерка Србије представила донијете мјере након два масовна убиства

Танјуг
Премијерка Србије представила донијете мјере након два масовна убиства

БЕОГРАД – Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да је држава послије масовних убистава у Србији дјеловала у пет области, а једна од њих је акција разоружавања, додајући да је до вечерас предат 62.801 комад оружја.

Поред разоружавања Србије, друга мјера је била запошљавање додатних 1.200 полицајаца који ће се додатно бринути о безбједности у школама, ту су измјене Кривичног закона, као и Радна група за ментално здравље и борба против вршњачког насиља.

 "Припремљен је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о оружју и муницији којим је предвиђен мораторијум за држање и ношење кратког ватреног оружја и ловачког оружја у трајању од две године и ми ћемо ускоро упутити тај закон у скупштину", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Према њеним ријечима, МУП је већ 5. маја кренуо у ревизију свих издатих дозвола за држање оружја и до данас је Полицијска управа завршила 32.584 ревизије издатих дозвола.

"Овај посао морамо до завршимо до 4. августа", прецизирала је премијерка.

Каже да је започета контрола и да су полицијске управе извршиле контролу око 5.500 власника оружја да ли испуњавају услове и против власника оружја поднето је 116 захтјева за покретање прекршајног поступка због несавесног чувања оружја.

Како је додала, тај посао мора да се заврши до 4. новембра.

"Извршена контрола рада 46 стрељана, наложено 76 мера, одузето осам комада оружја, утврђено да две стрељане не испуњавају просторно техничке услове за безбедно чување оружја и две не воде прописане евиденције. Надлежном тужилаштву у Београду послат је један извештај у вези са оружјем у стрељани приилком вршења надзора", рекла је Брнабић.

Такође, припрељени су у оквиру измена Закона о оружју и муницији детаљни услови за оснивање и рад стрелишта, као и измјене подзаконских аката.

"Припремили смо измене Закона о оружју и муницији којима се пооштравају услови за ношење и држање ватреног кратког оружја. За оне који не испуњавају пооштрене услове, предвиђен је обавезан откуп оружја с циљем да се број смањи за 90 одсто", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је са предсједником разматрала да се акција разоружавања продужи до краја јуна, али ће одлука о томе бити донијета сутра.

"До 19 часова данас предат је 62.801 комад оружја, 2.880.019 комада муниције и 22.119 комада минско-експозливних средстава", рекла је она и оцијенила да је то била изузетно успјешна акција.

Први полицајци ће, каже, бити запослени иза 17. јуна када школовање завршава 251 полазник. Брнабић је казала да су измјене Кривничног законика припремљене и ускоро ће бити у процедури.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана