Представљена Декларација о реинтеграцији Космета у уставно-правни поредак Србије

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- У Београду је данас представљена Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије, коју су потписали неки од најзначајнијих српских интелектуалаца данашњице.

Декларацију је у име свих потписника прочитао академик Матија Бећковић поручивши да би Србија, када би признала Косово, учинила нешто што никада није учинила ниједна држава и тако постала "изузетак и ругло међу народима и државама".

Декларацијом је јасно поручено да нико нема ни право ни легитимитет да потписује било какве међународне обавезујуће документе, супротне Уставу Србије.

Потписници су поручили да су свјесни тежине тренутка у којем се Србија и српски народ налази и да су стога донијели декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином, леигитимном и праведном рјешењу.

Како наводе, неприхватљиви су приједлози о подјели и размјени територија, одрицању од Косова и Метохије, продаји дијела или цијеле територије, о чланству Косова у УН и други који на било који начин угрожавају цјеловитост покрајне у саставу Србије.

"Полазећи од Резолуције Савјета безбједности УН 1244 и Устава Србије, вјерни косовском завјету, истичемо да је једино прихватљиво рјешење за државу Србију, спрски народ и све наше грађане – пуна реинтеграција територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и привредним ресурсима у уставно-правни поредак Србије", наведено је у тексту Декларације.

Потписници декларације су исказали спремност за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка, владавине права за све етничке заједнице и све грађане, као и о начинима на који ће се уставно-правна реинтеграција обавити за заједничку будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана